Miodownik

4.5 (173 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Coroczny hit na Świątecznym stole czyli uwielbiany w mojej rodzinie miodownik z masą grysikową i orzechami :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • PLACKI MIODOWE:
    3 szkl. mąki
    1 kostka margaryny
    180 g cukru pudru
    3 jajka
    3 łyżki miodu
    3 łyżeczki sody oczyszczonej

    MASA GRYSIKOWA:
    1 szkl. kaszy manny
    750 ml mleka
    170g cukru
    1 kostka masła
    Kilka kropli aromatu rumowego lub 1 łyżka likieru Amaretto

    KARMEL ORZECHOWY:
    350-400 g orzechów włoskich
    150 g masła
    ½ szkl. cukru
    4 łyżki miodu

    DODATKOWO:
    Powidła śliwkowe
    Woda
    Sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PLACKI MIODOWE:
    1.Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy.
    2. Pieczemy w formie wyłożonej papierem w 180 st. C ok. 15-20 min.
    3. Po upieczeniu każdy placek przekładamy papierem i kładziemy jeden na drugi. Dociskamy ciężką książką/ deską.
    4. Na drugi dzień każdy z blatów skrapiamy miksturą ( 4 łyżki wody z 2 łyżkami soku z cytryny)

    MASA GRYSIKOWA:
    1. Kaszę i szczyptę soli dodajemy do zimnego mleka.
    2. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia.
    3. Ucieramy masło (powinno być w temp. pokojowej) z cukrem.
    4. Dodajemy stopniowo po łyżce wystudzonej masy grysikowej.
    5. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu rumowego lub łyżkę likieru Amaretto lub innego likieru.

    KARMEL ORZECHOWY:
    1. Na patelni podprażamy 350-400 g orzechów włoskich.
    2. Dodajemy 150 g masła, pół szkl. cukru i 4 łyżki miodu.
    3. Masa powinna się zagotować, a w konsystencji przypominać karmel.
    4. Jeszcze ciepłą wylewamy na dolny placek miodowy. Jak przestygnie smarujemy masą grysikową. Przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Ponownie nakładamy masę grysikową. Przykrywamy ostatnim plackiem.
    5. Wierzch ciasta polewamy gorzką polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Masa grysikowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować