Miodownik "Latte"

  • wyświetlono: 5637 |
  • dodany do książki kucharskiej: 30 |
  • polecenia: 1

Miodowe kruche blaty, jasna masa grysikowa i biszkoptowe języczki nasączone kawą, na wierzchu pyszni się warstwa śmietanki posypana gorzkim kakao-ciasto z klasą , aromatyczne, słodkie i obłędnie pyszne, na pewno będzie hitem wśród świątecznych wypieków i nie tylko. Ciasto najlepsze na drugi dzień gdy blaty miodowe zmiękną i smaki się połączą.

IMG_20180423_133914
  • 12 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

Blaszka 24/24 cm

Miodowe blaty:
30 dag mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
10 dag cukru pudru
1 czubata łyżka miodu wielokwiatowego
50 g masła
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka rumu
3 łyżki mleka 3,2%

Krem grysikowy:
500 ml mleka
15 dag cukru
4 czubate łyżki kaszy manny błyskawicznej
25 dag masła
14 sztuk podłużnych biszkoptów
150 ml naparu z rozpuszczalnej kawy


Warstwa śmietanowa:
350 ml śmietany 30%
1 śmietan fix lub 2 łyżki sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Gorzkie kakao do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Miodownik "Latte"

  • 1. Miodowe blaty:
    Mąkę przesiać na stolnicę lub silikonową matę do wypieków, wymieszać z sodą, cukrem oraz kawałkami masła, dodać miód, wbić jajko oraz żółtko, wlać rum oraz zimne mleko, zagnieść szybko jednolite ciasto, owinąć w folię spożywcza, schłodzić 20 minut w lodówce. Podzielić na dwie równe części. Ciasto rozwałkować na dwa placki lub wylepić dno jednakowych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i upiec (jeden blat piec 10-12 minut).Lub do uzyskania złocistego koloru.
    Po upieczeniu wystudzić.
  • 2. Masa grysikowa:
    Mleko zagotować z cukrem, wsypać kaszę ,cały czas mieszając gotować 3 minuty aż masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, zostawić do wystudzenia.
    Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimną masę grysikową , przygotować gęsty krem.

    Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na gęstą pianę, pod koniec dodać cukier puder i śmietan fix ewentualnie ser mascarpone, zmiksować.
  • 3. Na jednym miodowym blacie wyłożyć połowę masy grysikowej, biszkopty maczać w zimnym naparze z kawy, ułożyć na kremie, przykryć resztą kremu docisnąć drugim miodowym blatem.

    Wykładamy warstwę śmietanową, oprószamy przez sitko grubo kakao. Ciasto chłodzimy w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimana słodkobiszkoptyciastakawakakaojesieńlattesmietankamasa grysikowaMiodownikciasto miodowePoczęstunekciasto na różne okazjeświąteczne ciastaprzepis_miesiąca1000warstwowe ciastaciasta z kremem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Babka Caffe Latte

Dodane przez: joanna30

Babka Caffe Latte

Bardzo efektowna, pyszna i do tego...

Miodownik

Dodane przez: Kasia2201

Miodownik

Szybkie ciasto na każdą okazję

babka caffe latte

Dodane przez: izaa_a

babka caffe latte.

fajnie wyglądająca, i jak to babka...

Babka cafe latte

Dodane przez: monika016

Babka cafe latte

Dziś zapraszam na jedną ze smaczniejszych...

Ciasto latte macchiato

Dodane przez: alaaa

Ciasto latte macchiato

To ciasto jest dla tych którzy...

Ciasto Latte macchiatto

Dodane przez: 2milutka

Ciasto Latte macchiatto

Pyszne, mega wilgotne ciasto, warstwowe,...