Miodownik

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Miodowników bywa wiele pod różną postacią,z reguły składają się one z trzech lub czterech warstw miodowych blatów przełożonych masą budyniową czy masą z kaszy manny. Mój składa się z trzech blatów posmarowanych powidłami i masą z kaszy manny. Wierzch udekorowany jest kajmakiem i posiekanymi orzechami.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    600 g mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru trzcinowego
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    200 g masła
    3 łyżki miodu naturalnego
    2 jajka
    2 żółtka
    szczypta soli

    krem:
    8 łyżek kaszy manny
    750 ml mleka
    4 łyżki cukru z wanilią
    200 g masła
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka ekstraktu z wanilii
    sok z 1/2 cytryny

    ponadto:
    1 słoik powideł śliwkowych
    1 puszka gotowej masy kajmakowej
    100 g posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z pudrem cukrem i sodą,posiekać z zimnym masłem. Dodać jajka i miód,zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
    Następnie podzielić ciasto na 3 części,każdą cienko rozwałkować ułożyć na blaszce (25/30 cm),którą należy starannie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Upiec kolejno 3 jednakowej wielkości placki. Czas pieczenia każdego placka 12-15 minut w temp. 180*.
  • 2. W ganku zagotować mleko z cukrem i kaszą cały czas mieszając. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć jak budyń.
    Ugotowaną kaszę wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch,następnie dodawać porcjami kaszę cały czas miksować aby powstał puszysty krem. Na koniec dodać ekstrakt i sok z cytryny.
  • 3. Pierwszy miodowy blat cienko posmarować powidłami i nałożyć połowę białej masy. Nałożyć kolejny blat,dobrze docisnąć i powtórzyć czynność z powidłami i masą. Ułożyć trzeci blat,posmarować kajmakiem,posypać orzechami. Odstawić w chłodne miejsce.

Porady

Ciasto nadaje się do spożycia dopiero na następny dzień po zrobieniu,kiedy dobrze zmiękną wszystkie warstwy ciasta i będzie można bez problemu je pokroić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować