Miodownik

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Miodowników bywa wiele pod różną postacią,z reguły składają się one z trzech lub czterech warstw miodowych blatów przełożonych masą budyniową czy masą z kaszy manny. Mój składa się z trzech blatów posmarowanych powidłami i masą z kaszy manny. Wierzch udekorowany jest kajmakiem i posiekanymi orzechami.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    600 g mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru trzcinowego
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    200 g masła
    3 łyżki miodu naturalnego
    2 jajka
    2 żółtka
    szczypta soli

    krem:
    8 łyżek kaszy manny
    750 ml mleka
    4 łyżki cukru z wanilią
    200 g masła
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka ekstraktu z wanilii
    sok z 1/2 cytryny

    ponadto:
    1 słoik powideł śliwkowych
    1 puszka gotowej masy kajmakowej
    100 g posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z pudrem cukrem i sodą,posiekać z zimnym masłem. Dodać jajka i miód,zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
    Następnie podzielić ciasto na 3 części,każdą cienko rozwałkować ułożyć na blaszce (25/30 cm),którą należy starannie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Upiec kolejno 3 jednakowej wielkości placki. Czas pieczenia każdego placka 12-15 minut w temp. 180*.
  • 2. W ganku zagotować mleko z cukrem i kaszą cały czas mieszając. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć jak budyń.
    Ugotowaną kaszę wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch,następnie dodawać porcjami kaszę cały czas miksować aby powstał puszysty krem. Na koniec dodać ekstrakt i sok z cytryny.
  • 3. Pierwszy miodowy blat cienko posmarować powidłami i nałożyć połowę białej masy. Nałożyć kolejny blat,dobrze docisnąć i powtórzyć czynność z powidłami i masą. Ułożyć trzeci blat,posmarować kajmakiem,posypać orzechami. Odstawić w chłodne miejsce.

Porady

Ciasto nadaje się do spożycia dopiero na następny dzień po zrobieniu,kiedy dobrze zmiękną wszystkie warstwy ciasta i będzie można bez problemu je pokroić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować