Miodownik

  • wyświetlono: 674 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

W naszej rodzinie miodownik jest tradycyjnym, bożonarodzeniowym wypiekiem. Gości na naszym świątecznym stole od lat i chyba nigdy nam się nie znudzi. Ciasto składa się z kilku kruchych, miodowych blatów, przełożonych masą grysikową. Wzbogacony o chrupiący wierzch orzechowy smakuje na prawdę wyśmienicie. Receptur na miodownik jest wiele - przeważnie różnią się masą i dodatkami. Nam zdecydowanie smakuje ta wersja i pozostajemy jej wierni.

Logo czarne 800 i 150
  • 24 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Składniki:
Ciasto miodowe:
500 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
100 g masła
5 łyżek miodu płynnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
Krem grysikowy:
500 ml mleka
200 g masła
110 g cukru
6 łyżek grysiku pszennego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
300 g masy kajmakowej
60 g orzechów włoskich
40 g płatków migdałów

Sposób przygotowania przepisu:

Miodownik

  • 1. Ciasto miodowe:
    W rondelku rozpuszczamy masło, cukier puder i miód. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną do miski, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Zagniatamy jednolite ciasto. Przy pomocy wagi kuchennej dzielimy ciasto na cztery części. Jedną część ciasta wałkujemy na cienki blat o wymiarach 24x24 i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15 minut. Tak postępujemy z każdą częścią ciasta.
  • 2. Krem grysikowy:
    W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i ekstraktem waniliowym. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy grysik i energicznie mieszając podgrzewamy, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Krem odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo po łyżce budyń grysikowy i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Krem dzielimy na trzy części i przekładamy blaty, lekko dociskając. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia. Na wierzchu kładziemy deskę do krojenia i obciążamy ciasto np. garnkiem. Tak pozostawiamy najlepiej na całą noc.
  • 3. Polewa:
    Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzana patelnię wrzucamy orzechy i migdały i chwilę prażymy. Masę kajmakową rozpuszczamy. Wierzch ciasta lekko smarujemy masą kajmakową, posypujemy przygotowaną mieszanką orzechowo - migdałową i dekorujemy pozostałą masą kajmakową.

Porady

Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

miódkrucheboże narodzeniekuchnia polska

Komentarze

Podobne przepisy

miodownik toffie

Dodane przez: klementynka

miodownik toffi

Ciasto dla amatorów bardziej słodkich...

Egzotyczny miodownik

Dodane przez: viola_dn

Egzotyczny miodownik

Pyszne słodkie ciasto o oryginalnym...

ciasto miodownik

Dodane przez: aneta_mich

ciasto miodownik

Moja osobista wariacja na miodownik...

Miodownik  z kremem orzechowym

Dodane przez: juchab

Miodownik z kremem orzechowym

Miodownik dla Mężusia, a orzeszki...

Miodownik Latte

Dodane przez: 2milutka

Miodownik "Latte"

Miodowe kruche blaty, jasna masa...

Orzechowy miodownik z „Katarzynkami”

Dodane przez: Jaga85

Orzechowy miodownik z pierniczkami

Bardzo lubię miodowniki. W każdym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE