Uwielbiasz czekoladę ? Ciągle o niej myślisz ? Ten przepis jest stworzony właśnie dla ciebie !!!!Niesamowicie czekoladowe babeczki z nutką pomarańczy świetnie zaspokoją twoje pragnienie :D
Czekoladowo-pomarańczowe cupcake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W niewielkim garnku podgrzewamy wodę, aby była gorąca. Kładziemy na nią miseczkę z pokruszoną czekoladą (40 g mlecznej i 20 g gorzkiej czekolady). Podgrzewać do momentu, kiedy czekolada się rozpuści i wtedy wlewamy sok pomarańczowy. Mieszamy, aż czekolada i sok idealnie się połączą. Odstawiamy do wystudzenia. W misce miksujemy miękkie masło, jajka i cukier na gładką i puszystą masę. Wlewamy czekoladę rozpuszczoną w soku i dalej miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia (masa na początku będzie rzadka, ale w miarę tężenia czekolady zacznie gęstnieć). Na koniec dodajemy drobno posiekane migdały i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy na 175 °C na termoobieg. Formy na muffiny ( mogą być papierowe kubeczki ) wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem.
2.Ganache:
Czekoladę (200 gram gorzkiej czekolady) siekamy i wsypujemy do miski, śmietankę wlewamy do rondla i zagotowujemy. Następnie przelewamy ją do czekolady i dokładnie mieszamy (do uzyskania gładkiej masy). Dodajemy odrobinę aromatu pomarańczowego i wszystko odstawiamy aż będzie zimne (co jakiś czas mieszamy). Po schłodzeniu masę ubijamy mikserem na najmniejszych obrotach.
Komentarze