Pyszne wilgotne ciasto o zapachu i smaku pomarańczy, najlepsze z filiżanką dobrej herbatki.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
25 dag mąki pszennej
20 dag masła lub margaryny
5 jajek
15 dag cukru
2 budyń czekoladowy
1 tabliczka czekolady deserowej
2 łyżki mleka
Sok z 1 jednej pomarańczy
Skórka starta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka skórki kandyzowanej
2 łyżki likieru pomarańczowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
10 dag masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
Pomarańcze w syropie:
1 pomarańcza
1/2 szklanki wody
4 łyżki cukru
Forma: keksówka
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem I przestudzic.
2.Białka oddzielić od zoltek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Masło/margarynę rozpuścić i przestudzic dodać do ciasta wlewając cienka strozka I delikatnie miksując. Dodać partiami mąkę przesianą z proszkiem oraz budyń. Następnie dodać skórkę i sok z pomarańczy, kandyzowanej skórkę, czekolade oraz likier. Ubić pianę z białek dodać do ciasta delikatnie mieszajac. Ciasto wyłożyć na foremkę wyłożona papierem i wysmarowaną tłuszczem.
3.Pieczenie ok. 50 minut w temp. 180 stopni, do suchego patyczka.
4.Polewa:
Wode zagotować z cukrem, zestawić z ognia dodać masło i roztrzepac trzepaczka, nastepnie dodac kakao i energicznie mieszać aby kakao dobrze sie rozmieszalo i nie pozostały grudki. Polewę wyłożyć na przestudzine ciasto.
5.Pomarańcze w syropie:
Wode zagotować z cukrem, włożyć pokrojoną w plasterki pomarańcze i lekko podgotowac ok. 15 minut. Plasterki pomarańczy wyłożyć na papierowy ręcznik po czym ułożyć na cieście. Smacznego.
Komentarze