Ciasto czekoladowo- pomarańczowe

  • wyświetlono: 1399 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Aromatyczne wilgotne ciasto dla smakoszy czekolady i pomarańczy.

  • 12 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
- 5 jaj
- 150g mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
- 120g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 50 g czekolady gorzkiej startej

Poncz:
- 250 ml soku z pomarańczy
- 3 łyżki cukru

Krem:
- 1 litr mleka
- 1 cukier wanilinowy
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 350g masła

Polewa:
- 100 ml śmietany
- 1,5 tabliczki czekolady mleczne lub gorzkiej (wedle uznania)

Dodatkowo:
Białą czekolada
Dżem pomarańczowy

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto czekoladowo- pomarańczowe

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując dodawać stopniowo cukier z cukrem wanilinowym. Mieszać aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodawać żółtka i dalej miksować na jasną i kremową masę.

    Na wierzch masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Dodać startą skórkę z pomarańczy, zmieloną czekoladę, aromat i delikatnie wymieszać szpatułką.

    Ciasto przełożyć na wysmarowaną małą blachę( lub jak w moim przypadku na dużą ale z 1,5 składników).
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec do suchego patyczka ok. 45min.
    Ciasto upieczone ostudzić.

    Sok wlać do rondelka. Dodać cukier. Zagotować. Trzymać na małym ogniu przez ok 2-3 min. Ostudzić.

    Krem:
    Do garnka wlać 3 szklanki mleka i dodać cukier i cukier wanilinowy. Zagotować. Do pozostałego mleka dodać 2 budynie śmietankowe i mąkę ziemniaczaną. dokładnie wymieszać. Mieszankę dodać do wrzącego mleka z cukrem . Szybko mieszać na najmniejszym ogniu. Gdy już zrobi się budyń zgasić palnik i odstawić do ostygnięcia.
    Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy wystudzony budyń po małej łyżeczce i miksujemy do połączenia na gładką masę.

    Ciasto dzielimy na dwie części. nasączamy i przekładamy dżemem i kremem.

    Polewa:
    Śmietanę zagotowujemy w rondelku. Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy aż czekolada się roztopi. Gdy trochę przestygnie polewamy ciasto. Dekorujemy białą czekoladą.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastoczekoladapomarańczaciasto wilgotneciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto makowo-pomarańczowe

Dodane przez: Kloruś

Ciasto makowo-pomarańczowe

Ten przepis to odświeżona wersja...

Babka pomaranczowo- czekoladowa

Dodane przez: Magster

BABKA POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWA

Święta tuż tuż więc napewno robimy...

CIASTO POMARAŃCZOWO-DYNIOWE Z PIANKĄ CZEKOLADOWĄ

Dodane przez: AgaAga

CIASTO POMARAŃCZOWO-DYNIOWE Z PIANKĄ CZEKOLADOWĄ

Zdrowe, dietetyczne i łatwe w przygotowaniu!

Ciasto czekoladowo - pomarańczowe

Dodane przez: grumko

Ciasto czekoladowo - pomarańczowe

Kolejny przykład na to, że czekolada,...

Ciasto czekoladowe ze skórką pomarańczową, imbirem i anyżem

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto czekoladowe ze skórką pomarańczową,...

Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem...

MAZUREK POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWY

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

MAZUREK POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWY

Mazurek Wielkanocny na kruchym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE