Ciasto Czekoladowo-Pomarańczowe

  • wyświetlono: 3302 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Nasz autorski przepis. Połączenie delikatnego ciasta z bezą i masą pomarańczową...... Cudo :)

PolskaGotuje
  • 16 porcje
  • Średni

Składniki

CIASTO CZEKOLADOWE:
- mąka pszenna: 1.75 szklanki
- cukier: 1.5 szklanki
- kakao: 0.75 szklanki
- soda oczyszczona: 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- maślanka: 1 szklanka
- olej: 0.5 szklanki
- jajka: 2 sztuki
- kawa (2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej zalać gorącą wodą): 1 szklanka
BEZA:
- białka: 5 sztuk
- cukier: 30 dekagramów
- sok z pomarańczy: 1 łyżka
BUDYń WANILIOWO-POMARAńCZOWY:
- mleko: 1 litr
- żółtka: 5 sztuk
- masło: 1 łyżka
- pomarańcza: 1 sztuka
- laska wanili: 0.5 sztuki
- cukier waniliowy: 4 łyżki
- mąka ziemniaczana: 100 gramów
DODATKOWO:
- masło: 125 gramów
POLEWA CZEKOLADOWA:
- gorzka czekolada: 150 gramów
- masło: 3 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Czekoladowo-Pomarańczowe

  • 1. Ciasto: Do większej miski wlać maślankę, olej, jajka, wanilię. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając. Ciasto przelać do jednej formy o średnicy 24cm lub podzielić na pół i przelać do dwóch tortownic. Piec około 35-40 min w 180 stopniach , lub do chwili kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wystudzić.
  • 2. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stale ubijając dodać stopniowo cukier, aż piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści. Pod koniec dodać sok z pomarańczy. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć pergaminem i wylać pianę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120℃ na ok 70 minut. Wyjąć i pozostawić na pergaminie, aby ostygła.
  • 3. Budyń: Skórkę z pomarańczy zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Z całości mleka odlać ok. 3/4 szklanki mleka. Dodać do mleka: żółtka, cukier, ziarenka wanilii i mąkę. Całość dobrze zmiksować. Do gotującego się mleka z masłem wlewać powoli przygotowaną mieszaninę cały czas mieszając. Jeszcze chwilę pogotować budyń na małym ogniu ciągle mieszając, na koniec dodać sok i skórkę z pomarańczy. Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia.

    Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem.
  • 4. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem.

    Składanie ciasta:

    Ciasto Czekoladowe - Masa Pomarańczowa - Beza - Masa Pomarańczowa - Ciasto Czekoladowe - Polewa

    http://domowe-wypieki.blogspot.com/2011/12/ciasto-czekoladowo-pomaranczowe.html

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimaCiastogorzka czekoladapomarańczamasa budyniowabiałkakuchnia amerykańskawiosnaPrzekładańceciasto czekoladowez krememkuchnia polskajesieńPRZYJĘCIE DLA DZIECIimprezymasa pomarańczowa

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto pomarańczowe

Dodane przez: Krystyna32

Ciasto pomarańczowe

Delikatne i pyszne ciasto.

Ciasto makowo-pomarańczowe

Dodane przez: Kloruś

Ciasto makowo-pomarańczowe

Ten przepis to odświeżona wersja...

Babka pomaranczowo- czekoladowa

Dodane przez: Magster

BABKA POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWA

Święta tuż tuż więc napewno robimy...

CIASTO POMARAŃCZOWO-DYNIOWE Z PIANKĄ CZEKOLADOWĄ

Dodane przez: AgaAga

CIASTO POMARAŃCZOWO-DYNIOWE Z PIANKĄ CZEKOLADOWĄ

Zdrowe, dietetyczne i łatwe w przygotowaniu!

Ciasto czekoladowe ze skórką pomarańczową, imbirem i anyżem

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto czekoladowe ze skórką pomarańczową,...

Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem...

MAZUREK POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWY

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

MAZUREK POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWY

Mazurek Wielkanocny na kruchym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE