"Czekoladowiec"- ciasto bez pieczenia na krakersach z kajmakiem, budyniem czekoladowym, powidłem, polewą czekoladową i migdałami

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To ciasto ma same zalety- jest przepyszne, szybkie i proste w przygotowaniu, pięknie prezentuje się w przekroju i nie wymaga pieczenia. Uwaga! Uzależnia, więc nie sposób poprzestać na jednym kawałku :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • -500 g krakersów (u mnie bezglutenowe)
    -350 g ulubionej masy krówkowej
    -350 g powideł czeko-śliwka lub ewentualnie powideł węgierkowych
    -100 g płatków migdałów
    -100 g gorzkiej czekolady
    -2 opakowania budyniu czekoladowego w proszku bez cukru
    -5 łyżeczek cukru
    -750 ml mleka
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

"czekoladowiec"- ciasto bez pieczenia na krakersach z kajmakiem, budyniem czekoladowym, powidłem, polewą czekoladową i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Dno blachy o średnicy 24x36 cm wykładamy jedną warstwą krakersów. Smarujemy równomiernie masą krówkową.
  • 2 2. Następnie przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Smarujemy równomiernie powidłami.
  • 3 3. 600 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W 150 zimnego mleka rozpuszczamy budynie dokładnie mieszając. Wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Przestudzamy i wykładamy na kolejną warstwę krakersów. Przykrywamy ich ostatnią porcją.
  • 4 4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ostatnią warstwę krakersów. Posypujemy migdałami. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc do schłodzenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować