To ciasto ma same zalety- jest przepyszne, szybkie i proste w przygotowaniu, pięknie prezentuje się w przekroju i nie wymaga pieczenia. Uwaga! Uzależnia, więc nie sposób poprzestać na jednym kawałku :)
30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
-500 g krakersów (u mnie bezglutenowe)
-350 g ulubionej masy krówkowej
-350 g powideł czeko-śliwka lub ewentualnie powideł węgierkowych
-100 g płatków migdałów
-100 g gorzkiej czekolady
-2 opakowania budyniu czekoladowego w proszku bez cukru
-5 łyżeczek cukru
-750 ml mleka
"czekoladowiec"- ciasto bez pieczenia na krakersach z kajmakiem, budyniem czekoladowym, powidłem, polewą czekoladową i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno blachy o średnicy 24x36 cm wykładamy jedną warstwą krakersów. Smarujemy równomiernie masą krówkową.
2.Następnie przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Smarujemy równomiernie powidłami.
3.600 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W 150 zimnego mleka rozpuszczamy budynie dokładnie mieszając. Wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Przestudzamy i wykładamy na kolejną warstwę krakersów. Przykrywamy ich ostatnią porcją.
4.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ostatnią warstwę krakersów. Posypujemy migdałami. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc do schłodzenia. Smacznego!
Komentarze