Ciasto ferrero rocher bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem czekoladowy: kremówkę ubić na sztywną masę, pod koniec dodając krem czekoladowy. Wsypać orzechy i zmielone herbatniki, połączyć. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością letniej wody, odstawić do napęcznienia, po czym rozpuścić. Ostudzoną żelatynę połączyć z kremem czekoladowym. Gotowy krem wylać na dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i pierwszą warstwą herbatników. Przykryć drugą warstwą herbatników i rozsmarować masę kajmakową.
2.Krem z mascarpone: kremówkę ubić, dodać mascarpone i cukier puder. Gęsty krem rozsmarować na herbatnikach.
3.Polewa czekoladowa: w rondelku rozpuścić masło i mleko. Dodać kawałki czekolady, wymieszać do rozpuszczenia, a na końcu dodać orzeszki. Lekko przestudzoną polewę wyłożyć na krem z mascarpone. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na min.3-4 godziny (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem można udekorować pralinkami ferrero.
Komentarze