Czebureki, czyli smażone pierogi

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czebureki to trochę jakby polskie pierogi z mięsem, ale nie gotowane lecz smażone. Potrawa ta tradycyjna jest w kulturze tureckiej, ale znana jest również wśród ludów kaukaskich.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki typu 500
    ok.230 ml gorącej wody,
    4 łyżki oleju,
    1 łyżeczka soli

    Farsz:
    1 cebula biała
    1 łyżeczka pieprzu,
    1 łyżeczka soli,
    1 łyżeczka papryki słodkiej,
    1 mały ząbek czosnku
    1 łyżeczka oregano,
    400g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
    Pęczek szczypiorku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Czebureki, czyli smażone pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do 500g mąki dodać łyżeczkę soli a następnie dodawać trochę wody i wyrabiać ciasto. Na koniec dodać 4 łyżki oleju i dalej wyrabiać aż ciasto wchłonie cały olej i będzie bardzo elastyczne. Trwa to ok. 3 minuty. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok.10 -15 minut. W tym czasie doprawiamy farsz.
  • 2. Farsz: Cebulkę i szczypiorek kroimy w kosteczkę drobna. Dodajemy do mięsa i doprawiamy przyprawami. Gdyby ciasto wydawało się zbyt suche można dodać 1-2 łyżki wody.
  • 3. Ciasto które odczekalo formujemy w wałeczki, a następnie dzielimy je na 12 części. Każda część rozwałkowujemy na okrąg tak jak robilibyśmy pierogi. Na rozwałkowany okrąg kładziemy farsz a następnie zawijamy pieroga.
  • 4. Rozgrzewamy olej na patelni ok. 1 -2 cm oleju lub rozgrzewamy olej we frytkownicy. Na rozgrzaną patelnię kładziemy czebureki i smażymy na złoty kolor po obu stronach. Odkładamy na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Czebureki najlepiej smakują na ciepło podawane z sosem czosnkowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować