Czebureki to trochę jakby polskie pierogi z mięsem, ale nie gotowane lecz smażone. Potrawa ta tradycyjna jest w kulturze tureckiej, ale znana jest również wśród ludów kaukaskich.
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
500g mąki typu 500
ok.230 ml gorącej wody,
4 łyżki oleju,
1 łyżeczka soli
Czebureki, czyli smażone pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do 500g mąki dodać łyżeczkę soli a następnie dodawać trochę wody i wyrabiać ciasto. Na koniec dodać 4 łyżki oleju i dalej wyrabiać aż ciasto wchłonie cały olej i będzie bardzo elastyczne. Trwa to ok. 3 minuty. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok.10 -15 minut. W tym czasie doprawiamy farsz.
2.Farsz: Cebulkę i szczypiorek kroimy w kosteczkę drobna. Dodajemy do mięsa i doprawiamy przyprawami. Gdyby ciasto wydawało się zbyt suche można dodać 1-2 łyżki wody.
3.Ciasto które odczekalo formujemy w wałeczki, a następnie dzielimy je na 12 części. Każda część rozwałkowujemy na okrąg tak jak robilibyśmy pierogi. Na rozwałkowany okrąg kładziemy farsz a następnie zawijamy pieroga.
4.Rozgrzewamy olej na patelni ok. 1 -2 cm oleju lub rozgrzewamy olej we frytkownicy. Na rozgrzaną patelnię kładziemy czebureki i smażymy na złoty kolor po obu stronach. Odkładamy na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Czebureki najlepiej smakują na ciepło podawane z sosem czosnkowym
Komentarze