Smażone imprezowe pierogi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To ciekawy pomysł na imprezową przekąskę dla naszych gości, rodziny i znajomych. Wystarczy je podać z dowolnym sosem na zimno, a efekt zaskoczenia murowany.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    2 szklanki mąki
    ok.1 szklanki ciepłej wody
    3 łyżki oliwy z oliwek
    szczypta soli

    farsz:

    2 szklanki ugotowanego ryżu
    1/2 puszki konserwowej kukurydzy
    1/2 puszki czarnej fasoli
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1/2 czerwonej papryczki chili
    sól, pieprz
    2-3 łyżki posiekanych prażonych pestek dyni
    1 łyżka oleju z pestek dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Przystawki Przekąski

Smażone imprezowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SMAŻONE IMPREZOWE PIEROGI 1. Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto.
    Dobrze jest też odstawić ciasto "na odpoczynek" tak na 15 - 30 min.owinięte w folie spożywczą.

    Farsz: do miski dodajemy ugotowany ryż, odsączoną z zalewy kukurydzę, fasolę oraz tuńczyka, posiekane pestki dyni, olej dyniowy, drobniutko posiekaną papryczkę chili oraz do smaku sól i mielony pieprz czarny. Całość dokładnie wymieszać.

    Po czasie leżakowania ciasta - ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka, nakładać farsz i lepić pierożki. Gotowe pierożki smażyć na rumiano w rozgrzanym oleju a potem odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Podawać w towarzystwie ulubionego sosu np. czosnkowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna fasola Kukurydza Ryż Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować