To ciekawy pomysł na imprezową przekąskę dla naszych gości, rodziny i znajomych. Wystarczy je podać z dowolnym sosem na zimno, a efekt zaskoczenia murowany.
1 godz. 20 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
ok.1 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
farsz:
2 szklanki ugotowanego ryżu
1/2 puszki konserwowej kukurydzy
1/2 puszki czarnej fasoli
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 czerwonej papryczki chili
sól, pieprz
2-3 łyżki posiekanych prażonych pestek dyni
1 łyżka oleju z pestek dyni
Smażone imprezowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto.
Dobrze jest też odstawić ciasto "na odpoczynek" tak na 15 - 30 min.owinięte w folie spożywczą.
Farsz: do miski dodajemy ugotowany ryż, odsączoną z zalewy kukurydzę, fasolę oraz tuńczyka, posiekane pestki dyni, olej dyniowy, drobniutko posiekaną papryczkę chili oraz do smaku sól i mielony pieprz czarny. Całość dokładnie wymieszać.
Po czasie leżakowania ciasta - ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka, nakładać farsz i lepić pierożki. Gotowe pierożki smażyć na rumiano w rozgrzanym oleju a potem odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać w towarzystwie ulubionego sosu np. czosnkowego.
Komentarze