Chinkali czyli gruzińskie pierogi z mięsem

  • wyświetlono: 1150 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Tradycyjne danie kuchni kaukaskiej czyli gruzińskie kołduny wypełnione rosołkiem, dobrze doprawionym mięsem z nutą kolendry, cebuli, czosnku i pachnącej natki z pietruszki to świetna propozycja rozgrzewającego, sycącego dania obiadowego.

Ewelina Marcin
  • 16 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
500g mąki
2 łyżki oleju
około 1 szklanki ciepłej wody
szczypta soli

Farsz:
350g łopatki wołowej
250g szynki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
250ml rosołu
1,5 łyżeczki ziaren kolendry
5 łyżek natki z pietruszki
1 łyżka oleju
sól
pieprz
1 pęczek natki z pietruszki do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Chinkali czyli gruzińskie pierogi z mięsem

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.
  • 2. Farsz:
    Mięso wołowe i wieprzowe pokroić na mniejsze części i zmielić maszynką do mielenia mięsa. Cebulę, czosnek drobno posieka, zeszklić na rozgrzanym oleju i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie mięso, przesmażoną cebulę i czosnek przełożyć do dużej miski, dodać natkę pietruszki, utartą w moździerzu kolendre i dokładnie wyrobić. Następnie dodać bulion i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz powinien być soczysty ale nie lejący.
  • 3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 2-3mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 10cm wyciąć koła, nałożyć po 1 łyżce farszu mięsnego i zlepić w sakiewkę.
  • 4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 15 minut od wypłynięcia.
  • 5. Gotowe pierogi podawać posypane natką z pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiDanie obiadowekuchnia gruzińskawieprzowinamięso wołowekołdunyobiaddaniesmaczneszybkiekolendrachinkalipierogi z rosołkiem

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z mięsem

Dodane przez: bogusia82

Pierogi z mięsem

Pierożki najlepiej smakują polane...

image-1jt1w1k

Dodane przez: madzia17092001

Pierogi z mięsem

Ciasto na pierogi od zawsze wydawało...

Pierogi z mięsem

Dodane przez: Ola1984

Pierogi z mięsem

Najpyszniejsze, domowe pierogi...

PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! )

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pierogi z mięsem i najlepsze ciasto na pierogi

Mój sposób na perfekcyjne pierogi...

pierogi

Dodane przez: dusiowa

pierogi z surowym mięsem

Po długiej przerwie naszła mnie...

Pierogi z miesem

Dodane przez: peggi

Pierogi z mięsem

Te pierogi pamiętam z dzieciństwa,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE