CZEBUREKI – smażone pierogi z mięsem – kuchnia tatarska

4.5 (161 ocen)

  • 45 min

Czebureki to tradycyjne danie kuchni tatarskiej, znane również doskonale w kuchni Rosyjskiej i na Ukrainie, gdzie uznawane są za potrawy z rodzimej kuchni.Tradycyjnie podaje się je z kefirem – Wy śmiało możecie popić np. czerwonym barszczem.

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO:

    * mąka pszenna – 1 i 3/4 szkl
    * woda – 0,5 szkl
    * sól – 1 szczypta
    * masło – 1 łyżeczka
    * małe jajko – 1 szt

    FARSZ:

    * mięso mielone wieprzowe – 125 g
    * mięso mielone wołowe – 80 g
    * cebula – 1 szt
    * kefir – 3 łyżki
    * pietruszka – 1`pęczek
    * majeranek -1 łyżeczka
    * sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Czebureki – smażone pierogi z mięsem – kuchnia tatarska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Wodę masłem i solą gotujemy, wsypujemy 1 1/3 mąki i dokładnie mieszamy.

    Odstawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy jajko, mieszamy, wsypujemy resztę mąki.

    Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki.

    FARSZ:

    Mięsa mieszamy, dodajemy posiekaną cebulę, pietruszkę oraz majeranek.

    Wlewamy kefir i doprawiamy do smaku.

    CAŁOŚĆ:

    Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy kawałek, wałkujemy na cieniutki, okrągły placek .

    Na połowę nakładamy porcję farszu ( ok. 1 cm ), zamykamy drugą połową i zalepiamy pierogi.

    Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony ( na rumiano ).

    Podajemy gorące!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować