Zemsta teściowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Beza:
Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce drobnego cukru aż do wyczerpania, ubijać na najwyższych obrotach. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem, posypać migdałami i piec w nagrzanym piekarniku do 140°C przez ok 1h funkcja góra - dół lub w 160°C funkcja termoobieg, przez ok. 35 minut. Wystudzić
Bęzę najlepiej przygotować dzień wcześniej. I trzymać przez noc w wystudzonym piekarniku.
2.Ciasto:
Suche składniki zagnieść z zimnym masłem. Na koniec dodać żółtka. Ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować i piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C do że złocenia ciasta.
3.Galaretka:
Wiśnie z kompotu wydrylować Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku ostudzić a następnie dodać 250 ml kompotu z wiśni
Odstawić do stężenia. Na zimny spod ciasta wyłożyć wydrylowane wiśnie, zalać tężejącą galaretką i schłodzic w lodówce do całkowitego stężenia.
4.Żelatynę zalać zna woda jedynie do przykrycia, wymieszać i odczekać 10 minut do napęcznienia. Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone następnie dodać cukier puder. Rozpuścić żelatynę i przestudzoną dodać do masy śmietanowej.
Masę śmietanowa wyłożyć na mocno stężałą galaretkę , a na wierzch wyłożyć bęzę. Wstawić do lodówki . Bęzę przykryć pergaminem aby nie zmiękła .
Porady
Poszczególne warstwy ciasta wyłożyć dopiero gdy poprzednia dobrze stężenie.
Komentarze