Zemsta teściowej

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto na kruchym spodzie z galaretką wiśniową z owocami, warstwą śmietankową, a wszystko to przykryte bezą z migdałami.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 żółtka
    3 łyżki cukru pudru
    1 op. cukru z prawdziwą wanilią
    180 g mąki pszennej
    130 g masła.

    Galaretka:
    2 galaretki wiśniowe
    Słoik wiśni 1l (wiśnie należy wydrylować)
    500ml wrzątku
    250 ml kompotu z wiśni

    Krem śmietanowy:
    500 ml śmietany 30 lub 36%
    250g serka mascarpone
    3 łyżeczki żelatyny
    5 łyżek cukru pudru

    Beza
    4 białka
    Niepełna szklanka drobnego cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    50g migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki Beza

Zemsta teściowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza:
    Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce drobnego cukru aż do wyczerpania, ubijać na najwyższych obrotach. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem, posypać migdałami i piec w nagrzanym piekarniku do 140°C przez ok 1h funkcja góra - dół lub w 160°C funkcja termoobieg, przez ok. 35 minut. Wystudzić
    Bęzę najlepiej przygotować dzień wcześniej. I trzymać przez noc w wystudzonym piekarniku.
  • 2. Ciasto:
    Suche składniki zagnieść z zimnym masłem. Na koniec dodać żółtka. Ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować i piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C do że złocenia ciasta.
  • 3. Galaretka:
    Wiśnie z kompotu wydrylować Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku ostudzić a następnie dodać 250 ml kompotu z wiśni
    Odstawić do stężenia. Na zimny spod ciasta wyłożyć wydrylowane wiśnie, zalać tężejącą galaretką i schłodzic w lodówce do całkowitego stężenia.
  • 4. Żelatynę zalać zna woda jedynie do przykrycia, wymieszać i odczekać 10 minut do napęcznienia. Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone następnie dodać cukier puder. Rozpuścić żelatynę i przestudzoną dodać do masy śmietanowej.
    Masę śmietanowa wyłożyć na mocno stężałą galaretkę , a na wierzch wyłożyć bęzę. Wstawić do lodówki . Bęzę przykryć pergaminem aby nie zmiękła .

Porady

Poszczególne warstwy ciasta wyłożyć dopiero gdy poprzednia dobrze stężenie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować