Roladki bakłażanowe z fetą

4.5 (198 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pomysł na pyszną i prostą przekąskę, która idealnie sprawdzi się na imprezie.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 nieduży bakłażan
    150 g fety w kawałku lub kostkach
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 duży ząbek czosnku
    garść świeżego oregano
    sól
    pieprz
    oliwa
    mały pomidor
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Rolada Roladki Przystawki Przekąski

Roladki bakłażanowe z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana myjemy i kroimy na cieniutkie plasterki (sprawdzi się przy tym obieraczka do warzyw). Plasterki rozkładamy pojedynczo i posypujemy solą. Kiedy wytworzy się rosa, zbieramy ją ręcznikiem papierowym. Bakłażany polewamy oliwą i smażymy na patelni z dwóch stron, do miękkości. Odsączamy na ręczniku papierowym. Fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane oregano. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie łączymy. Plasterki smarujemy nadzieniem, zawijamy i stawiamy pionowo. Posypujemy oregano i drobniutko pokrojonym pomidorem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Feta Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować