Czebureki

4.48 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Czebureki (чебуреки) są tradycyjnym daniem krymskich Tatarów.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki
    320ml wody
    1 jajo
    2 łyżki masła
    0,5 łyżeczki soli
    2 łyżki spirytusu lub wódki

    Farsz:
    500g. mięsa mielonego z łopatki lub karczku
    2 spore cebule
    2/3 szklanki kefiru lub maślanki (można też wody)
    Sól i pieprz do smaku
    1 łyżeczka majeranku
    pęczek kolendry
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Czebureki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wodę posolić, zagotować z masłem, wsypać pół szklanki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek. Lekko ostudzić. Dodać jajo, spirytus i dosypując pozostałą mąkę, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, włożyć do lodówki na minimum godzinę.
  • 2. Farsz: Cebulę bardzo drobno pokroić lub zetrzeć na grubej tarce. Kolendrę posiekać. Do mięsa dodać kefir/wodę, cebulę, zioła, wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku.
  • Czebureki 3. Z ciasta zrobić wałek, pokroić na 24 kawałki (wielkości piłeczki do tenisa stołowego), z każdego kawałka ciasta rozwałkować koło o grubości ok. 1-2mm. Na połowę każdego koła wyłożyć nadzienie płaska warstwą, dokładnie zlepić brzegi dociskając widelcem.
  • 4. W szerokim garnku lub na patelni rozgrzać wlać olej (2-3cm), wkładać czebureki, smażyć z obu stron na złoto. Po usmażeniu na chwilę położyć na ręczniku papierowym. Podawać z czosnkowym sosem, ketchupem. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować