Czebureki

4.48 (144 ocen)

  • 60 min

Danie to pamiętam z czasów kiedy byłam dzieckiem i spędzałam wakacje u rodziny na Suwalszczyźnie. Moja Ciocia góralka i wujek z pochodzenia z Kresów serwowali to danie, które jak sprawdziłam jest przyjęte w Rosji oraz na Litwie i Ukrainie.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki dla 15-18 sztuk, dla 4-5 osób:

    Ciasto:

    4 do 4 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki octu
    1 i 1/2 szklanki wody
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
    1 jajo

    Farsz:

    80 dag mięsa mielonego, dobre będzie wieprzowe mięso z golonki
    1-2 cebule
    2 łyżeczki suszonego majeranku
    sól pieprz
    oliwa
    2-3 łyżki zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.48 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czebureki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto przygotowanie:

    1. Wodę gotujemy z solą i olejem, do wrzącej wody wsypujemy 1 i 1/2 szklanki mąki, intensywnie mieszamy aby powstała jednolita masa.

    2. Na stolnicę przesiewamy resztę mąki, dodajemy jajo, ocet i przygotowane wcześniej gorące ciasto. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które ma nie przywierać do rąk, wilgotność regulujemy podsypując dodatkowo mąką lub dolewając małą ilość gorącej wody. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki aby odpoczęło.

    3. Po wyznaczonym czasie ciasto cienko wałkujemy i wycinamy okręgi o średnicy ok. 20 cm, czebureki są 2-3 razy większe od tradycyjnych pierogów. Na każde kółko z ciasta nakładamy obficie surowego farszu, sklejamy i odkładamy na oprószoną mąką deseczkę.

    4. Przygotowane sklejone czebureki przykrywamy ściereczką. Do głębokiego smażenia przygotowujemy większą ilość oleju, wrzucamy kawałek ciasta i sprawdzamy czy olej jest wystarczająco nagrzany, jeśli ciasto wypływa i skwierczy to znak, że można zacząć smażenie.

    5. Obsmażamy dokładnie po obu stronach, często obracamy podczas smażenia. Gdy mocno zbrązowieją wyciągamy je łyżką cedzakową na papier kuchenny aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Dodanie octu do ciasta powoduje, że pochłaniają dużo mniej oleju podczas smażenia. Podawać na gorąco, gdyż mają wtedy chrupiącą skórkę, odgrzewane już nie będą chrupiące. Bardzo dobrym dodatkiem do czeberuków jest barszcz czerwony.

    Farsz wykonanie:

    1. Na rozgrzanej oliwie blanszujemy drobno pokrojoną cebulę. Do mięsa dodajemy przyprawy, cebulę z oliwą oraz wodę. Dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy surowy na ciasto. Wieprzowinę można pomieszać z baraniną aby smak był bardziej intensywny.

Porady

Podejrzewam, że Krymscy Tatarzy jedli je z baraniną lub w wołowiną, a u mnie jest w wersji wieprzowej, chociaż i wersja kapuściana dla wegetarian występuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować