Czaczapuri z jajkiem po polsku

4.5 (183 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Moja wersja tradycyjnego, zapiekanego gruzińskiego placka z serem, z dodatkiem dobrze przyprawionego, soczystego mięsa, pachnących warzyw, i aromatycznych suszonych pomidorów to fajny pomysł na smaczne, sycące danie, które fajnie wygląda na talerzu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki pszennej
    30g świeżych drożdży
    120ml mleka (ciepłego)
    50g masła extra
    1 jajko
    szczypta soli
    1/2 łyżeczka cukru

    Dodatkowo:
    250g mielonego mięsa drobiowego
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    130g passaty pomidorowej
    150g mozzarelli
    80g suszonych pomidorów
    2 jajka
    100g żółtego startego sera
    1 pęczek szczypiorku
    sól
    pieprz
    1 jajko do posmarowania ciasta
    olej do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Placki

Czaczapuri z jajkiem po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czaczapuri po polsku 1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 2 łyżki ciepłego mleka, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, jajko i rozpuszczone masło oraz resztę ciepłego mleko. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
  • Czaczapuri po polsku 2. Mięso mielone wymieszać ze startą na tarce cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i passatą pomidorową. Doprawić solą i pieprzem.
  • Czaczapuri po polsku 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części, każdą rozwałkować na kształt kola o średnicy około 27-30cm, na brzegu ułożyć ser mozzarella i drobno pokrojone suszone pomidory. Następnie boki ciasta lekko zawinąć do środka i złożyć na kształt ,,łódki’’. Gotowe wypełnić mięsnym farszem, posypać startym żółtym serem i boki posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Czaczapuri po polsku 4. Czaczapuri ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez około 30-35 minut. Po tym czasie mięsny farsz lekko odsunąć, wybić do każdego po jajku i ponownie zapiec w piekarniku 3-4 minuty.
  • Czaczapuri po polsku 5. Gotowe podawać na ciepło, posypać szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować