Pizza po polsku

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

W zasadzie chyba nie warzywa, którego w moich stronach się nie kisi i w pewnym momencie dochodzi do przełomu po sałatkach i kanapkach z kiszonkami. Przykładem jest to danie, które przypadkiem zrodziło się podczas przeglądu lodówki i słoików od mojej Mamy.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • na ciasto:
    10 g drożdży w proszku
    500 g mąki do pizzy
    sól
    15 cukru
    około 300 ml ciepłej wody
    łyżeczka oliwy
    składniki na farsz:
    3 kiszone ogórki
    2 duże garście kiszonej kapusty
    cebula
    ser
    polędwiczka wieprzowa
    majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pizza

Pizza po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na pizzę wyrabiam za pomocą robota kuchennego, do którego wsypuję wszsytkie składniki suche i mokre - robot pracuje aż wyrobi ciasto.
    Ciasto na chwilę przykrwam ściereczą, by wyrosło i odpoczęło.
    Następnie ręce zwilżam oliwą i wykładam ciasto na blachę, wyłożoną pergaminem - rozciągniete ciasto przykrywam ściereczką. W tym czasie przygotowuję nadzienie i rozgrzewam piekarnik.
  • 2. Na wyrośnięte ciasto wysypuję starty ser, wykładam cienką warstwę kiszonej kapusty - odciskam nadmiar soku, układam plasterki cebuli, plasterki ogórka oraz obtoczoną w majeranku pokrojoną polędwicę.
    Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 220 stopni i piekę tak przez 10 min, następnie zmniejszam do 200 st. C i piekę kolejne 15 min.

Porady

Użyłam kiszonej kapusty którą również dostałam od Mamy, w słoiku, co jest bardzo wygodne do przechowywania, ale możecie również kupić, jeśli nie macie możliwości skorzystania z zasobów domowych. Polędwica żydowska - to najsmaczniejszy kawałek mięsa, który przywozi mi Mama, a znajduje się w okolicach schabu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować