CYTRYNOWE RISOTTO Z KREWETKAMI

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Genialne połączenie, które sprawia, że ślinianki zaczynają pracować ze zdwojoną siłą!

Dziś własnie na takie risotto mam dla Was przepis, ale robione w niespotykany sposób – a mianowicie w piekarniku!

Smakuje obłędnie!

Jest świetnym pomysłem na elegancki, rodzinny obiad albo kolację dla dwojga.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * oliwa z oliwek – 2 łyżki
    * masło – 2 łyżki
    * por – 1 szt
    * starta skórka z cytryny – 1 łyżka
    * ser SZAFIR – ok. 100 g
    * ryż arborio – 200 g
    * bulion warzywny – ok. 700 ml
    * krewetki ( surowe, oczyszczone ) – 12 szt
    * sok z cytryny
    * świeża natka pietruszki
    * sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Cytrynowe risotto z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy masło, podgrzewamy.

    Wrzucamy pokrojonego w cienkie plasterki pora oraz skórkę z cytryny, smażymy ok. 5 minut.

    Wsypujmy ryż, zalewamy bulionem, przykrywamy szczelną pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C.

    Po 25 minutach wrzucamy krewetki i pieczemy ok. 5 minut.

    Wyciągamy, dodajemy starty drobno ser oraz sok z cytryny.

    Doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

    Podajemy gorące!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Por Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować