Risotto cytrynowe

4.5 (161 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatne, kremowe, o orzeźwiającym cytrynowym smaku. Wiosenne.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1.:
    - masło: 100 gramów
    - oliwa: 1 łyżka
    - cebulka szalotka: 2 sztuki
    - seler: 125 gramów
    - ryż arborio: 400 gramów
    - wino białe wytrawne: 250 mililitrów
    - bulion warzywny: 750 mililitrów
    2.:
    - skórka otarta z 1 cytryny: 1 sztuka
    - rozmaryn posiekany: 1 łyżka
    3.:
    - żółtko surowe: 1 sztuka
    - słodka śmietanka: 70 mililitrów
    - sok z połowy cytryny: 1 sztuka
    - ser gratino: 40 gramów
    4.:
    - sól morska, biały pieprz (opcjonalnie, do smaku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu rozgrzać masło z dodatkiem oliwy, wrzucić drobniutko pokrojoną szalotkę, zeszklić. Dodać starty na drobniutkie wiórki seler. Dusić aż zmięknie, zamieszać kilka razy.
  • 2. Dodać ryż, wymieszać całość. Dusić ok. 5 minut, kilkakrotnie mieszając. Po tym czasie wlać wino. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy ryż wchłonie wino, partiami dolewać bulion, każdą następną część, po wchłonięciu poprzedniej porcji. Po ok. 20 minutach ryż powinien być gotowy.
  • 3. W międzyczasie w miseczce rozmącić żółtko razem ze śmietanką, sokiem z cytryny i drobniutko starym gratino.
  • 4. Do ryżu dodać startą skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny i drobno posiekany rozmaryn. Wymieszać.
  • 5. Dodać przygotowany w miseczce sos, zamieszać i wyłączyć ogień. Doprawić do smaku solą morską i białym pieprzem. Podawać od razu.
  • 6. * Porcje risotto można posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem (z części tuż nad cebulką) i ozdobić plasterkiem cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować