Risotto pomidorowe z krewetkami

  • wyświetlono: 291 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kremowe risotto pomidorowe z krewetkami jest pyszne i bardzo zdrowe. Doskonałe połączenie smaków i aromatów. Robi się je bardzo szybko więc to idealna propozycja dla osób, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni.

Kuchnia Marty
  • 50min

Składniki

Składniki:
◦250 g ryżu do risotto (użyłam arborio)
◦1-2 cebule
◦3-4 ząbki czosnku
◦400 g krojonych pomidorów z puszki
◦50 g oliwek
◦200 g krewetek
◦3 łyżki posiekanej bazylii
◦2 łyżki oregano
◦150 ml białego wytrawnego wina
◦500 ml bulionu warzywnego
◦1-2 łyżki oleju
◦2 łyżki masła
◦1 łyżka oleju kokosowego
◦sok z ½ cytryny
◦sól
◦pieprz

Dodatkowo:
◦tarty parmezan
◦pomidorki koktajlowe do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Risotto pomidorowe z krewetkami

  • Risotto pomidorowe z krewetkami1. Przygotowanie:
    Krewetki oczyszczamy i obieramy. Skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy krewetki. Odstawiamy na bok.
  • Risotto pomidorowe z krewetkami2. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści wsypujemy ryż i smażymy kilka minut (ok. 3-5 minut). Wszystko podlewamy białym winem i pozostawiamy do wchłonięcia wina przez ryż od czasu do czasu mieszając.
  • Risotto pomidorowe z krewetkami3. Zmniejszamy palnik i dodajemy pokrojone pomidory i część bulionu (jeśli nie macie ugotowanego bulionu można rozpuścić kostkę rosołową).

    Na początek wlewamy ok. 1/3 bulionu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Po ok. 5 minutach (bulion powinien się wchłonąć) wlewamy kolejną porcję i następną po kolejnych 5 minutach.

    W sumie ryż powinien gotować się ok. 15-18 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną bazylię, oregano, krewetki i oliwki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Risotto pomidorowe z krewetkami4. Risotto pomidorowe z krewetkami dokładnie mieszamy, zdejmujemy patelnię z palnika i przykrytą odstawiamy na ok. 5 minut żeby ryż wchłonął nadmiar płynu.

    Po wierzchu posypujemy tartym parmezanem i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.

    Podajemy ciepłe!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakikrewetkirisottowiosenne danieRisotto pomidorowe z krewetkamirisotto pomidorowe

Komentarze

Podobne przepisy

RISOTTO z ZIELONYMI SZPARAGAMI i KREWETKAMI

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

RISOTTO z ZIELONYMI SZPARAGAMI i KREWETKAMI

Pyszne wiosenne risotto. Pomysł...

grillowane pieczarki z krewetkami

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Grillowane pieczarki z krewetkami i salsą...

Żeby zrobić grillowane pieczarki...

nikolaxxxx

Dodane przez: Kasia_S

Pomidorowe risotto z cukinią

Szybkie, smaczne danie

Risotto z krewetkami à la Daniel

Dodane przez: RedakcjaPP

Risotto z krewetkami à la Daniel

Zasłyszany niegdyś przepis nieco...

risotto pomidorowe

Dodane przez: Judytka

Pomidorowe risotto

Przepisami na dania wymieniam się...

Pełnoziarniste spaghetti z krewetkami i kremowym sosem pomidorowym

Dodane przez: mojapasjasmaku

Pełnoziarniste spaghetti z krewetkami i kremowym...

Cześć :) ! Mam dla Was danie, w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE