Risotto pomidorowe z krewetkami

1 (1 ocen)

  • 50 min

Kremowe risotto pomidorowe z krewetkami jest pyszne i bardzo zdrowe. Doskonałe połączenie smaków i aromatów. Robi się je bardzo szybko więc to idealna propozycja dla osób, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦250 g ryżu do risotto (użyłam arborio)
    ◦1-2 cebule
    ◦3-4 ząbki czosnku
    ◦400 g krojonych pomidorów z puszki
    ◦50 g oliwek
    ◦200 g krewetek
    ◦3 łyżki posiekanej bazylii
    ◦2 łyżki oregano
    ◦150 ml białego wytrawnego wina
    ◦500 ml bulionu warzywnego
    ◦1-2 łyżki oleju
    ◦2 łyżki masła
    ◦1 łyżka oleju kokosowego
    ◦sok z ½ cytryny
    ◦sól
    ◦pieprz

    Dodatkowo:
    ◦tarty parmezan
    ◦pomidorki koktajlowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto pomidorowe z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto pomidorowe z krewetkami 1. Przygotowanie:
    Krewetki oczyszczamy i obieramy. Skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy krewetki. Odstawiamy na bok.
  • Risotto pomidorowe z krewetkami 2. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści wsypujemy ryż i smażymy kilka minut (ok. 3-5 minut). Wszystko podlewamy białym winem i pozostawiamy do wchłonięcia wina przez ryż od czasu do czasu mieszając.
  • Risotto pomidorowe z krewetkami 3. Zmniejszamy palnik i dodajemy pokrojone pomidory i część bulionu (jeśli nie macie ugotowanego bulionu można rozpuścić kostkę rosołową).

    Na początek wlewamy ok. 1/3 bulionu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Po ok. 5 minutach (bulion powinien się wchłonąć) wlewamy kolejną porcję i następną po kolejnych 5 minutach.

    W sumie ryż powinien gotować się ok. 15-18 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną bazylię, oregano, krewetki i oliwki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Risotto pomidorowe z krewetkami 4. Risotto pomidorowe z krewetkami dokładnie mieszamy, zdejmujemy patelnię z palnika i przykrytą odstawiamy na ok. 5 minut żeby ryż wchłonął nadmiar płynu.

    Po wierzchu posypujemy tartym parmezanem i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.

    Podajemy ciepłe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować