Cytrynowe ciasto z cukinii

2 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Cytrynowe ciasto z cukinii to świetny sposób na wykorzystanie cukinii. Połączenie cukinii i cytryny dobrze do siebie pasuje. Ciasto jest delikatne, aromatyczne i puszyste. Nie trzeba używać miksera, składniki mieszamy tak jak na muffinki. Ciasto cytrynowe z cukinii to fajna propozycja na szybki deser.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki o pojemności 250 ml
    3 jajka
    1 szklanka drobnego cukru
    1 szklanka oleju
    skórka otarta z 1 cytryny
    2 szklanki startej na tarce o dużych oczkach cukinii
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasta z warzyw Placek

Cytrynowe ciasto z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cytrynowe ciasto z cukinii 1. Wszystkie składniki wyłóż wcześniej - powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski dodać suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, drobny cukier i wymieszać. Do drugiej miski dodać składniki mokre: jajka, olej, cukinię, skórkę z cytryny i połączyć razem. Następnie składniki suche dodać do składników mokrych i wymieszać za pomocą łyżki. Tak przygotowane ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary: 20x30 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, funkcja góra-dół na 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować