Ciasto ananasowo-cytrynowe

4.89 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Świetne ciasto o smaku słodkawo-kwaśnym który błyskawicznie zniknął ze stołu.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 szklana maku
    20 dkg wiórek kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa:
    1 puszka ananasów plastry
    2 galaretki cytrynowe
    2 galaretki wiśniowe
    2 paczki delicji
    25 dkg margaryny Kasi
    1 budyń śmietankowy
    1/2 l mleka
    1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.89 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto ananasowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ananasowo-cytrynowe 1. Białka ubić z cukrem w mikserze na puszysto, dodać mak , wiórka, proszek do pieczenia, wymieszać . Przygotować formę o średnicy 20x32 cm, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Gotową masę wać do formy, piec w temperaturze 180 stopni około 20 min.
  • Ciasto ananasowo-cytrynowe 2. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance wody. Galaretki wiśniowe rozpuścić według przepisu na opakowaniu.
  • Ciasto ananasowo-cytrynowe 3. Żółtka , cukier i budyń roztrzepać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować – połączyć i ugotować budyń, wystudzić.
  • C iasto ananasowo-cytrynowe 4. Margarynę utrzeć w mikserze, dodając po łyżce przestudzony budyń a na końcu tężejąca galaretkę cytrynową, wymieszać
  • Ciasto ananasowo-cytrynowe 5. Ciasto posmarować połową masy , ułożyć ananasy, przykryć masą.
  • Ciasto ananasowo-cytrynowe 6. Na masie ułożyć delicje.Wierzch zalać tężejącą galaretką wiśniową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować