Ciasto ananasowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem w mikserze na puszysto, dodać mak , wiórka, proszek do pieczenia, wymieszać . Przygotować formę o średnicy 20x32 cm, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Gotową masę wać do formy, piec w temperaturze 180 stopni około 20 min.
2.Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance wody. Galaretki wiśniowe rozpuścić według przepisu na opakowaniu.
3.Żółtka , cukier i budyń roztrzepać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować – połączyć i ugotować budyń, wystudzić.
4.Margarynę utrzeć w mikserze, dodając po łyżce przestudzony budyń a na końcu tężejąca galaretkę cytrynową, wymieszać
5.Ciasto posmarować połową masy , ułożyć ananasy, przykryć masą.
Komentarze