Cytrynowa tarta z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować kruche ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, sól, rozmaryn oraz wbić jajko. Zagniatać palcami, aż do powstania kruszonki. Dodać 2 łyżki zimnej wody i szybko zagnieść, aż do powstania gładkiej kuli. Owinąć w folię i schłodzić ciasto w lodówce przez min. 30 min.
Ciasto należy wyjąć z lodówki, rozwałkować. Boki i dno blachy o średnicy 24 cm natłuścić i wyłożyć ciastem. Spód nakłuć. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi. Piec ok. 15 min w temp. 180 st. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec ok. 15 min na złoty kolor.
W czasie, gdy kruche ciasto piecze się w piekarniku, przygotowujemy nadzienie. W misce łączymy: ser ricotta, skórkę i sok z cytryny, sól, pieprz oraz jajka.
Na upieczony spód wykładamy serowe nadzienie, dekorujemy pomidorkami i plastrami cukinii. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 15-20 minut, aż do ścięcia się masy.
Tartę podajemy na ciepło lub na zimno. Przed podaniem dekorujemy listkami rukoli oraz startym parmezanem.
Komentarze