Cytrynowa tarta z ricottą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Niezwykłe połączenie smakowe cytryny z serkiem ricotta w wersji wytrawnej.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    * 200 g mąki pszennej
    * 100 g masła
    * 1 jajko
    * 2 łyżki zimnej wody
    * 2 łyżeczki suszonego rozmarynu

    Farsz:
    * 500 g serka ricotta
    * skórka otarta z 1 cytryny
    * sok z połowy cytryny
    * 2 jajka
    * sól, pieprz
    * garść kolorowych pomidorków (zielone, żółte, czerwone)
    * 10 plasterków małej cukinii
    * garść rukoli do dekoracji
    * parmezan do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Cytrynowa tarta z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kruche ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, sól, rozmaryn oraz wbić jajko. Zagniatać palcami, aż do powstania kruszonki. Dodać 2 łyżki zimnej wody i szybko zagnieść, aż do powstania gładkiej kuli. Owinąć w folię i schłodzić ciasto w lodówce przez min. 30 min.

    Ciasto należy wyjąć z lodówki, rozwałkować. Boki i dno blachy o średnicy 24 cm natłuścić i wyłożyć ciastem. Spód nakłuć. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi. Piec ok. 15 min w temp. 180 st. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec ok. 15 min na złoty kolor.

    W czasie, gdy kruche ciasto piecze się w piekarniku, przygotowujemy nadzienie. W misce łączymy: ser ricotta, skórkę i sok z cytryny, sól, pieprz oraz jajka.

    Na upieczony spód wykładamy serowe nadzienie, dekorujemy pomidorkami i plastrami cukinii. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 15-20 minut, aż do ścięcia się masy.

    Tartę podajemy na ciepło lub na zimno. Przed podaniem dekorujemy listkami rukoli oraz startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Pomidor Ricotta Skórka z cytryny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować