Placki ziemniaczane z cukinią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczne i zdrowe. Szybciutko zniknęły z talerzy domowników.

  • 30 min

Składniki:

  • * 1 kg ziemniaków
    * pół dużej cukinii
    * 1 średniej wielkości cebula
    * 2 jajka
    * 2,5 łyżki mąki pszennej
    * pieprz
    * olej/oliwa do smażenia

Placki ziemniaczane z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki do miski. Cukinię obieramy ze skórki i zostawiamy tylko tą część bez pestek. Również ucieramy ją na tarce.
  • 2. Odsączamy przez sitko soki z ziemniaków i cukinii, przyciskając je trochę ręką. Przekładamy do miski. Solimy, pieprzymy. Mieszamy. Dodajemy dwa lekko ubite jajka i 2,5 łyżki mąki. Mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
  • 3. Na rozgrzana patelnię wykładamy łyżką ciasto, lekko dociskając i formując placki. Smażymy aż się zarumienią na złoto. Wtedy są już gotowe;)

Porady

Placki można urozmaicić podając je z sosem. Propozycja: Jogurt grecki wymieszać z pieprzem, bazylią, szczyptą soli, ziołami prowansalskimi i 2 ząbkami czosnku. Przepyszny;]

Komentarze

Podobne przepisy