Smaczny deser o cytrynowym smaku, dodatek serka ricotty nadaje mu delikatnosci, polecam.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Skladniki podstawowe:
4 jajka
1 zoltko
450 gr sera ricotta
25 dag maki pszennej
2 lyzki maki ziemniaczanej
Skladnik dodatkowy:
12 dag masla
Skladniki pomocnicze:
20 dag cukru (5 dag do ciasta I 15 dag do masy serowej)
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
3-4 lyzki zimnej wody
sok z 1 cytryny
1 lyzka startej skorki z cytryny
Cytrynowa tarta z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do miski wsypać przesianą mąkę,dodać masło (10 dag) pokrojone na mniejsze części i ucierać aż zrobi się piasek. Dodać żółtko oraz wodę (3 - 4 łyżki) i ucierać aż zrobi się gładka masa. Stolnicę podsypać mąką wyłożyć ciasto, rozwałkować. Za pomocą wałka przenieść na formę.
Ciastem wylepić dobrze boki formy. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
2.Masa serowo - cytrynowa: Cale jajka ubic z cukrem do bialosci, dodawac po lyzce sera ricotta oraz make ziemniaczana. Dodac sok oraz skorke starta z cytryny. Wylozyc na podpieczone ciasto. Wstawic do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Pieczenie: ok. 45 minut, az brzegi tary lekko sie zarumienia.
Komentarze