CYTRYNOWA TARTA Z RICOTTĄ

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczny deser o cytrynowym smaku, dodatek serka ricotty nadaje mu delikatnosci, polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Skladniki podstawowe:
    4 jajka
    1 zoltko
    450 gr sera ricotta
    25 dag maki pszennej
    2 lyzki maki ziemniaczanej

    Skladnik dodatkowy:
    12 dag masla

    Skladniki pomocnicze:
    20 dag cukru (5 dag do ciasta I 15 dag do masy serowej)
    1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
    3-4 lyzki zimnej wody
    sok z 1 cytryny
    1 lyzka startej skorki z cytryny

    Dekoracja: listki miety, plasterek cytryny

    Forma do tarty
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Ciasto

Cytrynowa tarta z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do miski wsypać przesianą mąkę,dodać masło (10 dag) pokrojone na mniejsze części i ucierać aż zrobi się piasek. Dodać żółtko oraz wodę (3 - 4 łyżki) i ucierać aż zrobi się gładka masa. Stolnicę podsypać mąką wyłożyć ciasto, rozwałkować. Za pomocą wałka przenieść na formę.
    Ciastem wylepić dobrze boki formy. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  • 2. Masa serowo - cytrynowa: Cale jajka ubic z cukrem do bialosci, dodawac po lyzce sera ricotta oraz make ziemniaczana. Dodac sok oraz skorke starta z cytryny. Wylozyc na podpieczone ciasto. Wstawic do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Pieczenie: ok. 45 minut, az brzegi tary lekko sie zarumienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować