Crème brûlée

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Crème brûlée to pyszny, kremowy deser jajeczno-śmietankowy z charakterystyczną skorupką z karmelizowanego cukru. Słodki, niebiańsko dobry i odpowiedni zarówno na wyjątkowe okazje, jak i na weekendowy deser

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 ml śmietanki 30%
    3 żółtka z dużych jajek
    2 1/2 łyżki drobnego cukru do wypieków
    1 laska wanilii
    2 łyżki cukru trzcinowego lub brązowego (do posypania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Creme brulee

Crème brûlée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę przelać do rondla z grubym dnem. Laskę wanilii przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Miąższ razem z całą laską dodać do śmietanki i podgrzać na wolnym gazie. Kiedy śmietanka zacznie lekko wrzeć, zdjąć ją z ognia i wystudzić. Usunąć laskę wanilii. W misce roztrzepać żółtka z cukrem, tylko przez chwilę, aby nie napowietrzyć masy. Wlewać cienką strużką przestudzoną śmietankę i wymieszać trzepaczką. Płynną masę jajeczno-śmietanową przelać za pomocą chochelki do kokilek lub naczyń do zapiekania. Ułożyć na blaszce, do blaszki wlać ciepłą wodę, tak, aby sięgała do ok. 1/3-1/2 wysokości kokilek. Piekarnik nagrzać do 100 stopni. Wstawić blaszkę i piec (grzałka góra-dół) przez ok. 45 minut, aż środek crème brûlée będzie lekko galaretowaty. Wyjąć kokilki i wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podanie wierzch deseru lekko osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać cieniutką warstwą cukru trzcinowego i skarmelizować za pomocą palnika do crème brûlée. Podawać od razu.

Porady

Jeśli nie posiadasz palnika można także krótko podgrzać deser na górnym poziomie piekarnika z funkcją grill, do czasu, aż cukier się rozpuści i skarmelizuje. Należy uważać, aby nie napowietrzyć masy jajecznej podczas mieszania jej z cukrem, a potem ze śmietaną. Deser podczas pieczenia nie powinien urosnąć. Zamiast laski wanilii można użyć 2 łyżeczek ekstraktu z wanilii. Jeśli masa po połączeniu ma wyczuwalne grudki, należy przelać ją przez sitko, aby była idealnie płynna. Do karmelizacji można użyć także brązowego cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana 30% Wanilia Żółtko Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować