Crème brûlée - prosty przepis

4.5 (152 ocen)

Crème brûlée (z francuskiego "Przypalony krem") - deser z jaj i śmietanki uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Ponoć idealny gdy rzucona na krem łyżka odbije się od skorupki. Udało się! :)

Składniki:

  • składniki na 4 małe porcje:
    3 żółtka
    1 laska wanilii albo 2 łyżeczki esencji z wanilii
    250 ml śmietanki kremówki najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT)
    3 łyżki białego cukru do śmietanki + 4 łyżki cukru do skarmelizowania
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Creme brulee

Crème brûlée - prosty przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę podgrzewamy z cukrem oraz z miąższem z laski wanilii, albo z dodatkiem esencji z wanilii, ale nie do momentu całkowitego wrzenia! Nie możemy doprowadzić do zagotowania.
  • 2. Żółtka leciutko ubijamy trzepaczką tak, aby lekko się napuszyły. Następnie stopniowo wlewamy do żółtek podgrzaną śmietankę z cukrem i mieszamy już łyżką, by zbytnio nie napowietrzyć masy oraz by jajka się nie ścięły.
  • creme brulee 3. Do 4 małych kokilek wlewamy przez sitko krem i pieczemy w piekarniku nagrzanym 100°C max 120 stopni przez około 45-50 minut. Masa powinna się w tym czasie ściąć. Gdy za bardzo nam się zrobi z wierzchu piana, wystarczy ją zeskrobać. Następnie po wystygnięciu wstawiamy krem do lodówki na 3-4 godziny.
  • creme brulee 4. Kiedy krem się już schłodzi i stężeje posypujemy każdą porcję 1 łyżką cukru białego i karmelizujemy cukier przy pomocy palnika (można również użyć piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury, z włączoną opcją grillowania). Deser podajemy od razu po karmelizowaniu cukru. Robi wrażenie prawda? :)

Porady

Uwierzcie, że bez palnika też można zrobić skorupkę :) Ja akurat jestem szczęśliwym posiadaczem palnika, ale w piekarniku też próbowałam. (można również użyć piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury, z włączoną opcją grillowania do momentu aż cukier się skarmelizuje na brązowo). Można także podpalić namoczony alkoholem cukier. Płomień się wypali pozostawiając karmel.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować