Sernik Crème brûlée

4.5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Cudowny sernik Crème brûlée - w środku kremowy, na bazie białej czekolady, a na wierzchu chrupiący skarmelizowany cukier trzcinowy.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 23-24cm

    spód:
    200 g ciasteczek kakaowych
    3 łyżki roztopionego masła

    Masa serowa:
    500 g twarogu z wiaderka w temp. pokojowej
    500 g mascarpone w temperaturze pokojowej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    5 jajek
    200 g białej czekolady
    80 ml śmietanki 36%

    Crème brûlée:
    420 ml śmietanki 36%
    1/4 szklanki cukru
    5 żółtek

    Dodatkowo:
    cukier do karmelizacji (około 6 łyżek)
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Creme brulee

Sernik crème brûlée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę doprowadzić prawie do wrzenia. Wyłączyć palnik, dodać białą czekoladę i wymieszać do połączenia. Wystudzić do temp. pokojowej.
  • 2. Masło rozpuścić i przestudzić.
  • 3. Ciastka zmielić drobno, dodać masło i wylepić dokładnie dno formy. Na czas przygotowywania sernika wstawić spód do lodówki.
  • 4. Masę twarogową włożyć do misy i wymieszać tylko do połączenia. Dodać cukier i mąkę. Wymieszać do połączenia.
  • 5. Dodać jajka i wymieszać całość do połączenia.
  • 6. Masę czekoladową zahartować przed dodaniem do sernika: dodać kilka łyżek masy serowej do czekolady, wymieszać. Następnie wlać wszystko do masy serowej i wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
  • 7. Na blaszkę z piekarnika wlać wodę i włożyć do rozgrzanego piekarnika na dolny poziom. Wyżej postawić ruszt, na którym będzie się piekł sernik. (175 st. góra-dół)
  • 8. Na spód ciasteczkowy wylać masę serową. Piec przez pierwsze 15 min. w 175 st. góra-dół. Następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec jeszcze godzinę.
  • 9. Po tym czasie nie wyłączając piekarnika wyjąć ostrożnie sernik i przygotować górną warstwę. Śmietankę z cukrem zagotować. W osobnej misce wymieszać żółtka i stopniowo wlewać masę śmietanową cały czas mieszając.
  • 10. Łyżka po łyżce bardzo powoli wlewać masę śmietanową na sernik. Uważać, aby nie zrobić dziury w cieście.
  • 11. Ostrożnie przenieść sernik do piekarnika i piec w tej samej temperaturze przez godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwi czki na 30 min. Następnie wystudzić sernik do temperatury pokojowej i kolejno włożyć do lodówki na noc do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypać cukrem i skarmelizować go palnikiem.

Porady

Piekąc sernik w niskiej temperaturze i w kąpieli wodnej mamy gwarancję, że wyrośnie nam równo i nie opadnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować