CREME BRULEE

  • wyświetlono: 1079 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Creme brulee to moim zdaniem król lekkich deserów, zachwycający aksamitną konsystencją i niezapomnianym smakiem. U mnie kojarzy się on z jednym słowem – genialny! Genialność tego francuskiego wynalazku kryje się nie tylko w smaku, ale i w sposobie przygotowania.

fitfunmamarun
  • 15min

Składniki

500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
6 żółtek
1/3 szklanki białego cukru
5 łyżek brązowego cukru
1 laska wanilii lub łyżeczka cukru wanilinowego

Sposób przygotowania przepisu:

CREME BRULEE

  • 1. W rondelku zagotowujemy śmietanę z białym cukrem i cukrem wanilinowym (lub wyłuskanymi ziarenkami z laski wanilii). Gdy składniki zaczną się gotować zdejmujemy je z ognia i studzimy.
  • 2. Żółtka ubijamy, ale nie do końca, nie na puszysto (ok. 2 minuty). Następne dodajemy do nich po łyżce jeszcze ciepłej śmietany i delikatnie mieszamy (lub miksujemy na najniższych obrotach) do połączenia składników. Gotową masę przelewamy przez sitko do foremek na wysokość ok 2 cm.
  • 3. Nagrzewamy piekarnik do 100 stopni i wkładamy foremki na ok. 50 minut. Po upieczeniu krem ma mieć zwartą konsystencję. Jeżeli jest rzadki i lejący wydłużamy czas pieczenia.
  • 4. Po ostudzeniu wkładamy foremki do lodówki na 5 godzin a najlepiej na całą noc.
  • 5. Przed podaniem creme brulee posypujemy brązowym cukrem, który następnie karmelizujemy do momentu powstania twardej skorupki. Najlepiej jest w tym celu użyć palnika

Porady

Jeżeli spodziewacie się licznej grupy smakoszy możecie zwiększyć ilośc porcji (ww składniki są na ok. 5-6 porcji) dodając 100 ml mleka i jedno żółtko. Oczywiście liczba porcji jest mocno uzależniona od wielkości foremek.


Śmietana jest dość elastyczna w przyjmowaniu różnych odcieni i smaków. Zachęcam do eksperymentowania, np. zamieniając wanilie na kakao, serwując z owocami, czekoladą itd. Wizualnie również można puścić wodze fantazji.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciez_roznych_stron_swiataśmietanażółtkacreme bruleelaska waniliifrancuski deserkrem brulekrem brulee

Komentarze

Podobne przepisy

Creme Brulee

Dodane przez: Pyszne Przepisy Kulinarne by Robert Rosa

Creme Brulee

Creme Brulee bez laski wanilii Tańsza...

Francuski creme brulee

Dodane przez: Kloruś

Francuski Creme Brulee

Doskonały francuski deser o gładkiej,...

creme brulee

Dodane przez: aneczka791

Waniliowy creme brulee

Krem jest bardzo delikatny i lekki,...

Creme brulee

Dodane przez: PolskaGotuje

Creme Brulee

Jeden z moich ulubionych deserów....

creme brulee

Dodane przez: PolskaGotuje

Dietetyczny "creme brulee"

Jogurt z owocami w trochę innym...

lekki deser

Dodane przez: emiliana

Lekki deser a’la creme brulee

Garść owoców wraz z jogurtem posypanych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE