Crème brûlée

4.5 (197 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Francuski deser, który przygotowywany jest na bazie jaj i śmietany. Gdybyśmy chcieli przetłumaczyć nazwę kremu to uzyskalibyśmy - przypalony krem.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Śmietana tortowa 36%: 400 gramów
    - żółtka surowe: 5 sztuk
    - cukier: 100 gramów
    - cukier (do posypania i przypalenia na cremie): 3 łyżeczki
    - cukier waniliowy (powinna być laska wanili, ja dodałem cukier waniliowy): 16 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Creme brulee

Crème brûlée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. śmietanę podgrzewam z cukrem i cukrem waniliowym
  • 2. w między czasie ubijamy żółtka - delikatnie, właściwie wystarczy je dobrze rozbełtać
  • 3. Gdy śmietana zacznie man się gotować odstawiam do przestygnięcia
  • 4. Dolewamy po łyżce j śmietanę do żółtek i mieszamy.
    Przelewamy do miseczek. U mnie wyszły 3 szklanki do połowy wypełnione.
  • 5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 110*C i pieczemy bez termoobiegu 50 minut.
  • 6. Odstawiamy, wystudzone wkładamy do lodówki co najmniej na 2 godziny. Po tym czasie wierzch kremu posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem.
    Jeśli takowego nie posiadacie nastawiacie na piekarniku grill wkładacie miski i z otwartym piekarnikiem przypiekacie - tak ja zrobiłam.
  • 7. Czas przygotowania - 5 minut,
    czas gotowania 100minut( gotowanie śmietany plus pieczenie,
    czas oczekiwania 120 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować