Comber jagnięcy pieczony w kawałku

4.95 (22 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Jagnięcina jest pysznym i delikatnym mięsem, ma jednak jedną wadę, niestety w Polsce jest trudna do dostania, no i jest dość droga.
Ale w końcu ją dostałam i radość była podwójna.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 600 g combra jagnięcego w całości
    marynata:
    1/3 szklanki oliwy z oliwek
    1 łyżka płynnego miodu
    1,5 łyżki łagodnej musztardy
    1 łyżka przyprawy do gyrosa
    3 przetarte ząbki czosnku
    1 gałązka pokruszonego rozmarynu
    sól, pieprz świeżo mielony
    do smażenia: 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła klarowanego
Wystaw ocenę:

4.95 (22 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń

Comber jagnięcy pieczony w kawałku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować marynatę z oliwy, miodu, musztardy (wymieszać), dodać przetarty czosnek, przyprawę gyros, rozmaryn, sól i pieprz.
    Mięso dobrze natrzeć marynatą, odstawić do lodówki przynajmniej na 2 godz, może być również na całą noc. Wyjąć z lodówki i pozwolić aby nabrało temperatury pokojowej.
    Na patelni rozgrzać olej i masło klarowane, obsmażyć po 2 -3 minuty z każdej strony, pilnować aby było rumiane a nie mocno przypieczone.
    Przełożyć do naczynia do zapiekania i piec 30-35 minut w temp. 170 stopni, w trakcie podlewać sosem spod mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagnięcina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować