Jagnięcina jest pysznym i delikatnym mięsem, ma jednak jedną wadę, niestety w Polsce jest trudna do dostania, no i jest dość droga.
Ale w końcu ją dostałam i radość była podwójna.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
600 g combra jagnięcego w całości
marynata:
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka płynnego miodu
1,5 łyżki łagodnej musztardy
1 łyżka przyprawy do gyrosa
3 przetarte ząbki czosnku
1 gałązka pokruszonego rozmarynu
sól, pieprz świeżo mielony
do smażenia: 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła klarowanego
Comber jagnięcy pieczony w kawałku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować marynatę z oliwy, miodu, musztardy (wymieszać), dodać przetarty czosnek, przyprawę gyros, rozmaryn, sól i pieprz.
Mięso dobrze natrzeć marynatą, odstawić do lodówki przynajmniej na 2 godz, może być również na całą noc. Wyjąć z lodówki i pozwolić aby nabrało temperatury pokojowej.
Na patelni rozgrzać olej i masło klarowane, obsmażyć po 2 -3 minuty z każdej strony, pilnować aby było rumiane a nie mocno przypieczone.
Przełożyć do naczynia do zapiekania i piec 30-35 minut w temp. 170 stopni, w trakcie podlewać sosem spod mięsa.
Komentarze