comber jagnięcy w sosie miętowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Mięso z młodych owiec jest niezwykle delikatne, ze starszych ma bardziej ostry i wyrazisty smak. Jagnięcina należy do takiego rodzaju mięsa, któremu nie trzeba wielu dodatków, by powstało coś wyjątkowego.

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 175 g combra jagnięcego bez kości

    marynata:
    1 łyżeczka płynnego miodu
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól , pieprz
    1 ząbek czosnku
    2 gałązki świeżego tymianku
    2 łyżki białego półsłodkiego wina

    sos miętowy:
    1 pęczek świeżej mięty
    1 opakowanie gęstej śmietany 200g
    sól, pieprz

    oliwa do smażenia
    listki mięty do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Comber jagnięcy w sosie miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Comber pozbawiamy ewentualnych błon, kroimy na medaliony ( ja zrobiłam 3).
    Następnie do miski wlewamy, wino, oliwę, miód - mieszamy. Dodajemy rozgnieciony czosnek oraz sól i pieprz, listki tymianku. W takiej marynacie mieszamy kawałki mięsa- tak, by każdy kawałek był nią pokryty. Miskę przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
  • 2. Opłukany pęczek mięty, obieramy z listków.
    Listki mięty miksujemy razem ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem
  • 3. Na patelni rozgrzewamy oliwę - na której smażymy kawałki combra przez około 3 minuty z każdej ze stron.
    Usmażone mięso polewamy sosem, posypujemy listkami mięty.
    Sos wcześniej możemy podgrzać lub podać na zimno -ja użyłam na zimno, bo nie mogłam się doczekać smaku mięsa :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagnięcina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować