Mięso z młodych owiec jest niezwykle delikatne, ze starszych ma bardziej ostry i wyrazisty smak. Jagnięcina należy do takiego rodzaju mięsa, któremu nie trzeba wielu dodatków, by powstało coś wyjątkowego.
Comber jagnięcy w sosie miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Comber pozbawiamy ewentualnych błon, kroimy na medaliony ( ja zrobiłam 3).
Następnie do miski wlewamy, wino, oliwę, miód - mieszamy. Dodajemy rozgnieciony czosnek oraz sól i pieprz, listki tymianku. W takiej marynacie mieszamy kawałki mięsa- tak, by każdy kawałek był nią pokryty. Miskę przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
2.Opłukany pęczek mięty, obieramy z listków.
Listki mięty miksujemy razem ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem
3.Na patelni rozgrzewamy oliwę - na której smażymy kawałki combra przez około 3 minuty z każdej ze stron.
Usmażone mięso polewamy sosem, posypujemy listkami mięty.
Sos wcześniej możemy podgrzać lub podać na zimno -ja użyłam na zimno, bo nie mogłam się doczekać smaku mięsa :)
Komentarze