Comber rumowy

4.5 (171 ocen)

Pyszne ciasto do kawy

Składniki:

  • CIASTO: 1 i 1/2 szklanka mąki, 250 g margaryny, 1 i 1/2 szklanka cukru, 3 jajka, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    PONCZ: 1 szklanka naparu z herbaty, 4 łyżki cukru, 1/4 szklanka rumu
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Comber rumowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier, kakao i 4 łyżki wody rozpuścić w rondelku. Odlać 1/2 szklanki masy na polewę. Białka oddzielić od żółtek.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy kakaowej, dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, żółtka i wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
  • 3. Formę do combra wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 45 min w temp. 180 stopni C.
    Upieczone ciasto przestudzić, wyjąć z formy i zdjąć papier.
  • 4. Cukier rozpuścić w herbacie, dodać rum i wymieszać. Ciasto nasączyć ponczem i polać przygotowaną wcześniej polewą.

Porady

Wierzch combra można ozdobić płatkami migdałowymi, posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Do składników do ciasta można dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować