Comber jagnięcy z grilla

5 (5 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Sezon grillowy rozpoczęty, więc trzeba wykorzystać każdy wolny dzień i w dodatku pogodny.
W tym roku zrobiliśmy zdecydowanie mniej ale za to na bogato, mianowicie comber jagnięcy i tradycyjnie kaszankę z warzywami.
Kaszankę ominę bo to każdy robi ale comber zachwycił mnie smakiem niesamowicie, tak delikatnego i smacznego mięsa jeszcze nie jadłam, był to pierwszy raz ale wiem, że nie ostatni, już w myślach kombinuję jak takie mięsko mogę zrobić bez grilla :)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 600 g combra jagnięcego
    sól użyć dopiero po upieczeniu
    Marynata:
    1 płaska łyżka musztardy Dijone
    2 ząbki czosnku przecięte wzdłuż na pół
    1 mała papryczka chili przecięta i wypestkowana
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka miodu
    3 łyżki oliwy
    80 ml whisky
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Potrawy na grilla

Comber jagnięcy z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagnięcinę wyjąć z lodówki i odczekać aż nabierze temperatury pokojowej.
    Mięso można upiec w całości lub w kawałkach pokrojonych zgodnie z kośćmi, nie solić.
    Składniki marynaty wymieszać ze sobą i zalać kawałki mięsa, odstawić na 3-4 godziny, a nawet na całą noc.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i znowu odczekać aby mięso nie doznało szoku termicznego od temperatury na grillu.
    Z kawałków mięsa powyjmować papryczkę i ząbki czosnku, gdyż na grillu będą się palić.
    Grillować na rozgrzanym ruszcie, po 2-3 minuty z każdej strony w zależności od stopnia preferowanego wysmażenia.
    Zdjąć mięso i znowu chwilkę poczekać, następnie można posolić i użyć pieprzu świeżo mielonego.
    Teraz możemy delektować się wykwintnym jedzonkiem, smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagnięcina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować