Comber czekoladowy w polewie

5 (166 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny i mocno czekoladowy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 25 dag masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    4 łyżki wody
    3 łyżki kakao
    półtorej szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka

    poncz:
    pół szklanki mocnej herbaty
    2-3 łyżki spirytusu
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Comber czekoladowy w polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa czekoladowa. 1. Masło lub margarynę stopić w garnku,dodać cukier,kakao i wodę,gotować około 5 minut cały czas mieszając.Masę przestudzić ,a następnie odlać pół szklanki masy do dekoracji.
  • Ciasto. 2. Masę czekoladową przełożyć do miski,dodać mąkę,proszek do pieczenia i żółtka,dokładnie wymieszać.
    Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do ciasta.
  • Ciasto w foremce. 3. Ciasto przełożyć do foremki keksówki o wymiarach 35cm x 11 cm 7 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Upieczone. 4. Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.
  • Wykończone ciasto. 5. Herbatę wymieszać ze spirytusem i nasączyć ciasto według uznania.
    Odłożoną masę czekoladową podgrzać i rozsmarować na cieście.
  • Pokrojone ciasto. 6. Ciasto odstawić do zastygnięcia i pokroić.

Porady

Jeżeli ciasto mam być dla dzieci ,nie nasączmy spirytusem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować