Comber czekoladowy w polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło lub margarynę stopić w garnku,dodać cukier,kakao i wodę,gotować około 5 minut cały czas mieszając.Masę przestudzić ,a następnie odlać pół szklanki masy do dekoracji.
2.Masę czekoladową przełożyć do miski,dodać mąkę,proszek do pieczenia i żółtka,dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do ciasta.
3.Ciasto przełożyć do foremki keksówki o wymiarach 35cm x 11 cm 7 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.
5.Herbatę wymieszać ze spirytusem i nasączyć ciasto według uznania.
Odłożoną masę czekoladową podgrzać i rozsmarować na cieście.
6.Ciasto odstawić do zastygnięcia i pokroić.
Porady
Jeżeli ciasto mam być dla dzieci ,nie nasączmy spirytusem.
Komentarze