Ciasto z marcepanem Siostry Anastazji

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto z marcepanem to niezwykle smaczne połączenie ciasta biszkoptowego i kremu śmietanowego oraz brzoskwiń. Tym co przemawia za sukcesem tego pysznego ciasta jest proporcjonalna ilość składników, które łatwo zapamiętać oraz ich dostępność. Jest to wypiek typowo rodzinny, na spotkania w gronie z bliskimi. Takie proste i wyjątkowo smaczne ciasto doskonale smakuje z kubkiem kawy. W moim domu akurat ten wypiek cieszy się nie małym powodzeniem.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto biszkoptowe
    200 g maki pszennej
    200 g cukru
    200 g margaryny
    200 g marcepanu
    20 g mąki ziemniaczanej
    10 g proszku do pieczenia
    6 jajek
    masa śmietanowa
    500 ml śmietany 30%
    200 g cukru pudru
    200 g brzoskwiń z puszki
    30 g śmietanfixu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z marcepanem siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto biszkoptowe: Marcepan ścieramy na tarce o drobnych oczkach i obsypujemy mąką pszenną. Miękką margarynę ucieram z cukrem pudrem. Żółtka oddzielam od białek. Do puszystej masy dodaje po jednym żółtku. Ucieram. Dodaję mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ucieram. Dodaje marcepan. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Ciasto przelewam do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut w 180 stopniach. Studzę.
    Masa śmietanowa: Brzoskwinie odsączam z syropu. Kroję na kwadraty. Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaję brzoskwinie. Mieszam.
    Na wystudzone ciasto smaruję krem. Dowolnie dekoruje. Chłodzę dwie godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Jajka Cukier Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.33 (218 ocen)

Opublikowany w Magazynie
anastazja

To może cię zainteresować