Ciasto ,,Puszek '' siostry Anastazji

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis na to ciasto zaczerpnęłam od siostry Anastazji. Oczywiście biszkopt upiekłam po swojemu, zamiast kremówki użyłam Śnieżek i użyłam gotowego kajmaku, a nie takiego gotowanego trzy godziny. Ciasto polecam, chociaż jest trochę pracochłonne i trochę kosztuje. Idealnie smakuje z filiżanką gorzkiej kawy. Dodam, że może nie wygląda tak jak bym tego oczekiwała, ale bardzo źle mi się kroiło przez tą chrupkę migdałowa. Upieczcie koniecznie, a ja smacznego życzę :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na biszkopt:
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 małe łyżeczki proszku do pieczenia

    Na chrupkę migdałową:
    15 dag płatków migdałowych
    7 i pół dag cukru
    7 i pół dag masła lub margaryny
    2 łyżki mleka
    1 łyżka płynnego miodu prawdziwego

    Na krem śmietankowy jasny:
    200 ml zimnego mleka
    1 śmietana typu ,,śnieżka''
    1 łyżka żelatyny spożywczej
    3 łyżki gorącej wody

    Na krem śmietankowy ciemny:
    200 ml zimnego mleka
    1 śmietana typu ,,śnieżka''
    1 łyżka żelatyny spożywczej
    3 łyżki gorącej wody
    2 kopiaste łyżki ciemnego kakao

    Dodatkowo:
    1 puszka masy kajmakowej ( 40 dag )
    5 dag gorzkiej czekolady
    około 20 sztuk okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ,,puszek '' siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. Na zimny biszkopt rozsmarowujemy masę kajmakową.
  • 2. Chrupka migdałowa: Miód, cukier, masło lub margarynę oraz mleko przekładamy do garnka i zagotowujemy, gdy składniki się rozpuszczą i połączą wsypujemy płatki migdałowe i chwilę smażymy cały czas mieszając. Następnie masę migdałową studzimy od czasu do czasu mieszając. Gdy będzie zimna, ale nie całkowicie zastygnięta wykładamy ją równomiernie na kajmak.
  • 3. Masa śmietankowa jasna: Śmietanę typu ,,Śnieżka'' ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, powinna być płynna, bez grudek i letnia. Następnie wlewamy ją do ubitej śmietanki i dokładnie ubijamy. Śmietankę wykładamy równomiernie na masę migdałową, a na śmietankę w równych rzędach biszkopty.
  • 4. Masa śmietankowa ciemna: Śmietanę typu ,,Śnieżka'' ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Dodajemy kakao i dokładnie ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, powinna być płynna, bez grudek i letnia. Następnie wlewamy ją do ubitej śmietanki i dokładnie ubijamy. Śmietankę wykładamy równomiernie na biszkopty.
  • 5. Dekoracja i chłodzenie: Czekoladę ścieramy na tarce, następnie posypujemy nią obficie wierzch ciasto. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc.
  • 6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 16 sporych kawałków. Blaszka do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Zamiast śmietan typu Śnieżek można użyć śmietanki kremówki 30 %.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.33 (217 ocen)

Opublikowany w Magazynie
anastazja

To może cię zainteresować