Ciasto marysieńka siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 45 minut. Studzimy i kroimy na dwie części. Można też upiec dwa cienkie biszkopty dzieląc składniki na połowę.
2.Ciasto orzechowe:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszane z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC przez 25 minut.
3.Krem:
Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy mikserem z cukrem, dodajemy do nich proszek budyniowy i pół szklanki mleka, które zostawiliśmy. Miksturę wlewamy na gotujące mleko i gotujemy budyń, powoli mieszając. Po zgęstnieniu zdejmujemy z ognia i studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu ciągle miksując.
4.Przekładamy ciasto. Na ciemny biszkopt nakładamy połowę kremu. Rozsmarowujemy. Nakładamy na to placek orzechowy i rozsmarowujemy drugą część kremu. Na górę kładziemy drugi biszkopt. Wierzch ciasta smarujemy polewą czekoladową.
Komentarze