Ciasto "Kopciuszek" według siostry Anastazji

  • wyświetlono: 5118 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

To ciasto pochodzi z książki siostry Anastazji, przygotowałam je według swoich sprawdzonych przepisów na krem, polewę czy biszkopty, inspirowałam się tylko wyglądem ciasta. To ciasto jest bardzo pyszne. Polecam przepis.

bgg (Kopiowanie)
  • 120min

Składniki

Biszkopt jasny:
5 jajek
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt z makiem:
5 jajek
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki suchego maku

Krem budyniowy:
20 dag masła 82 %
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 pełne szklanki mleka
pół szklanki cukru pudru

Pianka:
1 truskawkowa galaretka
250 ml gorącej wody
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
200 ml zimnego mleka

Polewa czekoladowa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
10 dag herbatników
cukrowa posypka według uznania

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto "Kopciuszek" według siostry Anastazji

  • 1. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
  • 2. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mak, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
  • 3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.
  • 4. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy.
  • 5. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.
  • 6. Przekładanie: Na jasny biszkopt wykładamy równomiernie piankę, następnie przykładamy makowym biszkoptem, na biszkopt rozsmarowujemy równomiernie krem budyniowy i układamy herbatniki, na herbatniki rozsmarowujemy polewę i dekorujemy posypką.
  • 7. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast Śnieżki można ubić jedną szklankę śmietanki kremówki 30 %.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastobiszkoptyciastado kawysłodkiez krememz galaretkądla gościPoczęstunekpyszne ciastociasto z makiemdomowe wypiekiciasta siostry Anastazjidomowe ciastociasto kopciuszekciasto z herbatnikamikopciuszekciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji

Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto...

Ciasto Kopciuszek

Dodane przez: amaretto

Ciasto kopciuszek

Przepis pochodzi z książki "100...

Ciasto z pierniczkami siostry Anastazji

Dodane przez: Kjopka

Ciasto z pierniczkami siostry Anastazji

Kjopka powraca ! Trochę w innej...

kruche ciasto z orzechami

Dodane przez: celkapatelka

Kruche ciasto z orzechami wg siostry Anastazji

Taki "pleśniak" z orzechami. Rewelacyjne...

image-1hl1tvm

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto Bajka w/g Siostry Anastazji

Pyszne ciasto , wprost rozpływa...

ser na zimno wg siostry Anastazji

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ser na zimno według siostry Anastazji

Ser na zimno według siostry Anastazji...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE