Ciasto "Kopciuszek" według siostry Anastazji

4.48 (182 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

To ciasto pochodzi z książki siostry Anastazji, przygotowałam je według swoich sprawdzonych przepisów na krem, polewę czy biszkopty, inspirowałam się tylko wyglądem ciasta. To ciasto jest bardzo pyszne. Polecam przepis.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    5 jajek
    pół szklanki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt z makiem:
    5 jajek
    pół szklanki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki suchego maku

    Krem budyniowy:
    20 dag masła 82 %
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    2 pełne szklanki mleka
    pół szklanki cukru pudru

    Pianka:
    1 truskawkowa galaretka
    250 ml gorącej wody
    1 śmietana typu ,,Śnieżka''
    200 ml zimnego mleka

    Polewa czekoladowa:
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki masła lub margaryny
    odrobina gorącej wody

    Dodatkowo:
    10 dag herbatników
    cukrowa posypka według uznania
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Ciasto "kopciuszek" według siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
  • 2. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mak, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
  • 3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.
  • 4. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy.
  • 5. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.
  • 6. Przekładanie: Na jasny biszkopt wykładamy równomiernie piankę, następnie przykładamy makowym biszkoptem, na biszkopt rozsmarowujemy równomiernie krem budyniowy i układamy herbatniki, na herbatniki rozsmarowujemy polewę i dekorujemy posypką.
  • 7. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast Śnieżki można ubić jedną szklankę śmietanki kremówki 30 %.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować