REKLAMA

Szarlotka siostry Anastazji

wyświetlono: 37428 | dodany do książki kucharskiej: 43 | polecenia: 0

jedna z lepszych jakie jadłam

opublikowany: 03.03.2013
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 60 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    ¾ szklanki cukru
    200g masła
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    3 żółtka
    ok. 1.5 kg kwaśnych jabłek
    2 łyżeczki cynamonu
Ocena:

(średnia 4.43 z 214 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z masłem nożem.
  • 2. Żółtka miksujemy z cukrami i śmietaną. Wlewamy do mąki, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące możemy podsypywać je mąką. Ciasto schładzamy w lodówce minimum godzinę.
  • 3. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.
  • 4. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim spód i boki średniej blaszki (wcześniej należy ją posmarować masłem i posypać mąką). Na cieście układamy jabłka, posypujemy je cynamonem; ścieramy na tarce druga cześć ciasta lub tez można rozwałkować i położyć na wierzchu tylko wtedy nakłuwamy ciasto widelcem.
  • 5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy aż nabierze ładnego koloru około 30-35 minut. Posypujemy cukrem pudrem

Notka redakcyjna

Porady

polecam jabłka szare renety wg mnie do wypieków sa najlepsze

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anita176 20190925_154312

Pomarańczowiec siostry Anastazji

pyszne , pachnące świętami ciasto

kategoria: Desery opublikowany: 28.12.2015 | wyświetlono: 12497 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE