Ciasto z kremem kiwi i truskawkową bezą

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne połączenie kiwi i truskawek w formie apetycznego i kolorowego ciasta. Różowa, delikatna beza, pistacjowy, aksamitny krem i lekko orzeźwiające intensywnie zielone owoce kiwi to połączenie idealne. Dla kontrastu pojawiają się również orzechy włoskie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    · 1 kg mąki
    · 400 g masła
    · 1,5 szklanki cukru pudru
    · 7 żółtek
    · 15 g proszku do pieczenia
    · 2 łyżki cukru waniliowego
    · śmietana kwaśna gęsta 18% -2 łyżki
    Masa:
    · 1,5 szklanki cukru
    · 7 białek
    · 3 łyżki budyniu truskawkowego (60 g, opakowanie)
    · łyżka soku z porzeczek
    · dżem jagodowy - 2 słoiczki (500-600g)
    · 200 g orzechów włoskich
    Na krem:
    · 500 ml soku przecierowego zielonego kiwi
    · 250 ml mleka
    · 1 szklanka cukru
    · 3 łyżki cukru waniliowego
    · 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    · 1 łyżka mąki pszennej
    · 2 żółtka
    · 400 g miękkiego masła (2 kostki)

    · 5 kiwi
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Ciasto z kremem kiwi i truskawkową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z podanych składników zarabiamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Wałkujemy i przekładamy do 2 klasycznych prostokątnych blaszek do pieczenia. Oba placki smarujemy dżemem jagodowym.
    Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy i sok. Masę rozdzielamy na dwa placki, równo rozprowadzamy na powidłach. Oba placki posypujemy przesiekanymi orzechami. Pieczemy ok. 45-50 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
  • 2. Krem: 2 szklanki soku gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W mleku rozprowadzamy mąki oraz żółtka. Do gotującego się soku przelewamy masę mączno-jajeczną. Cały czas mieszamy- najlepiej miotełką na małym ogniu, aż powstanie nam gładki, gęsty budyń. Budyń studzimy. Masło dokładnie ucieramy. Do utartego masła dodajemy partiami przestudzony budyń. Dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny- dobrze mieszamy.
  • 3. Na jeden placek wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy obrane i pokrojone w plasterki owoce kiwi. Na owoce wykładamy resztę kremu. Na kremie układamy drugi placek. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować