Pychotka orzechowa

4.93 (14 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste i pyszne ciasto, które sprawdzi się na każdej rodzinnej imprezie.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szkl. mąki
    1 margaryna
    3/4 szkl. cukru
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    3 szkl. mleka
    7 łyżek cukru
    3,5 łyżki mąki pszennej
    3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    1 margaryna

    1 słoiczek dżemu porzeczkowego
    40dag. orzechów włoskich
    1 szkl. cukru
Wystaw ocenę:

4.93 (14 ocen)

Pychotka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować dwie szklanki mleka. W misce wymieszać mąki, cukier i żółtka powstałą bazę wlać do gotującego się mleka. Mieszać intensywnie aż zgęstnieje. Studzimy.

    Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na dwie części. Połowę ciasta rozwałkowujemy wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy połową dżemu.

    Ubijamy pianę z pozostałych białek ze szklanką cukru. Połowę ubitych białek wykładamy na ciasto z dżemem i posypujemy pokrojonymi orzechami. Tak samo postępujemy z drugim ciastem. Margarynę ucieramy dodajemy stopniowo masę. Gdy masa będzie gotowa przekładamy nią wystudzone placki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować