łącki przekładaniec

4.42 (169 ocen)

  • 2 godz. 30 min

efekt murowany. Tego przekładańca zrobiłam na roczek córeczki i to własnie on miał największe wzięcie. Śliwki moczone w wódce, czekolada i orzechy włoskie tworzą obłędną całość. Polecam spróbować!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciemny biszkopt:

    6 jaj
    3/4 szklanki cukru (w oryginale 1 szklanka)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki maki pszennej
    2-3 łyżeczki kakao
    na ciasto orzechowe:
    25 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
    5 jaj
    1 szklanka cukru
    1 łyżka miodu
    1 łyżka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na śliwki:
    400 g suszonych śliwek
    100 g rodzynek
    250 ml wódki
    na krem:
    3,5 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    5 żółtek pozostałych z ciasta orzechowego
    3 łyżki mąki pszennej
    2,5 łyżki maki ziemniaczanej
    250 g masła
    na polewę:

    100 g gorzkiej czekolady
    100 mlecznej czekolady
    1/5 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.42 (169 ocen)

Łącki przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt w foremce o wymiarach 38*23 cm lub podobnej. Ciasto wychodzi dość wysokie, nie polecam więc pieczenia w dużo mniejszej blaszce.
  • 2. ciasto orzechowe:Oddzielić białka od żółtek. Żółtka odłożyć, będą potrzebne do kremu. Białka ubić z cukrem. dodać orzechy, proszek, mąkę i miód. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Upiec w 175*C, około 25 minut. Ciasto wyrośnie, ale po wystudzeniu opadnie i się wyrówna.
  • 3. Śliwki pokroić na małe kawałki, wymieszać z rodzynkami, zalać wódką. Odstawić na noc w szczelnym pojemniku.
  • 4. Z mleka, cukru, żółtek, maki i skrobi ugotować budyń. Miękkie masło utrzeć i dodać zimny budyń. Krem podzielić na dwie części, jedną większą. Do większej porcji dodać połowę śliwek razem z alkoholem, wymieszać.
  • 5. Czekoladę roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto.
  • 6. Składanie ciasta:

    biszkopt ciemny-krem ze śliwkami- ciasto orzechowe- krem- reszta śliwek-polewa

Porady

Ciasto radzę przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, ponieważ łatwo przechodzi "lodówkowymi" zapachami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować