Ciasto Santoska - warstwowe pyszności z bezą i orzechami

  • wyświetlono: 3342 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 0

Kruche ciasto z kawowym kremem przełożone kajmakiem i bezą orzechowo-wafelkową

viki2903
  • 10 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

(forma 20x30)
ciasto kruche:
1 jajko
180 g mąki
40 g cukru pudru
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
masa kawowa:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietany 30%
5 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki likieru kawowego
beza orzechowa:
150 g cukru drobnego
3 białka
100 g posiekanych drobno orzechów
100 g wafelków orzechowych np. Prince polo albo Grześki
szczypta soli
dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej
150 ml śmietany
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 paczki herbatników typu petit

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Santoska - warstwowe pyszności z bezą i orzechami

  • 1. kruche ciasto:
    Wszystkie składniki kruchego ciasta szybko ze sobą zagniatamy. Ciasto owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
    masa kawowa:
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Łączymy z serkiem mascarpone, kawą i likierem do uzyskania gładkiego kremu.
    beza orzechowa:
    Białka ubijamy na sztywno dodając partiami cukier oraz szczyptę soli.
    Gdy białka będą lśniące dodajmy posiekane drobno orzechy oraz wafelki. Delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na tą samą blaszkę (lub o tym samym rozmiarze), w której piekliśmy kruche ciasto. (Blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia)
    Pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy.

    Wykonanie:
    Spód z kruchego ciasta smarujemy połową kajmaku. Na nim układamy połowę masy kawowej.
    Na masie kawowej układamy bezę orzechową, którą przykrywamy pozostałą częścią maksy kawowej.
    Następnie układamy warstwę herbatników, które smarujemy pozostałą częścią masy kajmakowej.
    Wierzch ciasta ozdabiamy bitą śmietaną z cukrem i kawą rozpuszczalną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bezakremciasto z orzechamiorzechykruche ciastokajmakkrem kawowybeza orzechowaciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

plesniak z jagodami

Dodane przez: Bożena Z.

Kruche ciasto z jagodami i bezą

..czyli plesniak ..tym razem...

Ciasto z jabłkami i bezą

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto z jabłkami i bezą

Wspaniałe połączenia kruchego ciasta,...

ciasto z rabarbarem

Dodane przez: izaa_a

Ciasto z rabarbarem i kokosową bezą

pyszne ciasto z rabarbarem i bezą...

KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ

Jest to bardzo dobrze znane i lubiane...

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

Dodane przez: kuchnia ani

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i...

Wspaniałe kruchutkie ciasto z kwaśnym...

Ciasto z ananasem i bezą kokosową

Dodane przez: czarrna

Ciasto z ananasem i bezą kokosową

Na świąteczny stół i nie tylko

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE