REKLAMA

Ciasto Santoska - warstwowe pyszności z bezą i orzechami

wyświetlono: 20987 | dodany do książki kucharskiej: 26 | polecenia: 0

Kruche ciasto z kawowym kremem przełożone kajmakiem i bezą orzechowo-wafelkową

opublikowany: 06.07.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • (forma 20x30)
    ciasto kruche:
    1 jajko
    180 g mąki
    40 g cukru pudru
    100 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    masa kawowa:
    500 g serka mascarpone
    300 ml śmietany 30%
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżeczki likieru kawowego
    beza orzechowa:
    150 g cukru drobnego
    3 białka
    100 g posiekanych drobno orzechów
    100 g wafelków orzechowych np. Prince polo albo Grześki
    szczypta soli
    dodatkowo:
    1 puszka masy kajmakowej
    150 ml śmietany
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 paczki herbatników typu petit
Ocena:

(średnia 4.4 z 212 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. kruche ciasto:
    Wszystkie składniki kruchego ciasta szybko ze sobą zagniatamy. Ciasto owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
    masa kawowa:
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Łączymy z serkiem mascarpone, kawą i likierem do uzyskania gładkiego kremu.
    beza orzechowa:
    Białka ubijamy na sztywno dodając partiami cukier oraz szczyptę soli.
    Gdy białka będą lśniące dodajmy posiekane drobno orzechy oraz wafelki. Delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na tą samą blaszkę (lub o tym samym rozmiarze), w której piekliśmy kruche ciasto. (Blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia)
    Pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy.

    Wykonanie:
    Spód z kruchego ciasta smarujemy połową kajmaku. Na nim układamy połowę masy kawowej.
    Na masie kawowej układamy bezę orzechową, którą przykrywamy pozostałą częścią maksy kawowej.
    Następnie układamy warstwę herbatników, które smarujemy pozostałą częścią masy kajmakowej.
    Wierzch ciasta ozdabiamy bitą śmietaną z cukrem i kawą rozpuszczalną.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE