Ciasto z rabarbarem i bezą

5 (168 ocen)

Proste ciasto na kruchym spodzie z rabarbarem i bezą . Szybkie do przyrządzenia i w dodatku bardzo ładnie się prezentuje .

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    1,5 szklanki mąki pszennej

    0,5 szklanki cukru

    0,5 kostki margaryny

    1 jajko

    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:

    4 żółtka

    0,5 szklanki cukru

    1 budyń waniliowy

    1 cukier waniliowy

    400 gram rabarbaru

    Beza:

    4 białka

    0,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Ciasto z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto kruche 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,wylepiamy nim formę(25x34 cm),nakłuwamy widelcem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut.
  • masa budyniowa 2. Rabarbar kroimy na małe kawałki.Żółtka ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym i budyniem.Dodajemy pokrojony rabarbar,dokładnie mieszamy i masę wykładamy na podpieczone ciasto.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.
  • beza 3. Z białek ubijamy pianę,ucierając dodajemy cukier.Wykładamy na ciasto i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru.

Porady

Na drugi dzień powinna powinny pojawić się krople na bezie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować