Ciasto z jabłkami i masą truskawkową

4.47 (193 ocen)

Przepis na to pyszne i efektowne ciasto pochodzi z książki "102 ciasta z owocami siostry Anastazji"

Składniki:

  • Ciasto z jabłkami:
    30 dag mąki
    2 jajka
    5 dag masła
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki mleka
    1/2 łyżeczki amoniaku
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kg jabłek

    Masa truskawkowa:
    1 1/2 - 2 l musu truskawkowego
    3 - 4 galaretki truskawkowe

    Beza:
    5 białek
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka soku z cytryny
    5 dag płatków migdałowych

    Masa śmietankowa:
    1 l śmietany kremówki
    6 łyżeczek żelatyny
    cukier puder do smaku

    Dodatek:
    2 opakowania Delicji






Wystaw ocenę:

4.47 (193 ocen)

Ciasto z jabłkami i masą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto z jabłkami:
    Jajka roztrzepać z cukrem, dodać przestudzone stopione masło i rozpuszczony w mleku amoniak. Wymieszać i pozostawić pod przykryciem w lodówce (najlepiej na noc). Następnie do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zarobić ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku (ja dodatkowo dosłodziłam do smaku).
  • 2. Przygotowanie do pieczenia:
    Na spód blaszki (25/35 cm) wyłożyć jedną część ciasta - przykryć równomiernie startymi jabłkami - wierzch przykryć pozostałym ciastem. Upiec w temp. ok. 180*C przez ok. 30 - 35 min.
  • 3. Masa truskawkowa:
    Mus truskawkowy wymieszać z suchymi galaretkami. Mieszając, podgrzać (nie zagotować) do czasu rozpuszczenia się galaretki.
  • 4. Beza:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz sok z cytryny. Delikatni wymieszać. Białka rozłożyć na blaszce, posypać płatkami migdałowymi i upiec w temp. 170*C przez 15 - 20 min. (piekłam dłużej).
  • 5. Masa śmietankowa:
    Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem, stopniowo dodając rozpuszczoną żelatynę. Podzielić na dwie części (ja składniki podzieliłam na pół i robiłam osobno żeby zdążyła dobrze zastygnąć masa truskawkowa zanim wylałam na nią masę śmietankową).
  • 6. Złożenie ciasta:
    Ciasto z jabłkami - połowa asy śmietanowej - równomiernie rozłożyć Delicje - masa truskawkowa - połowa masy śmietankowej - wierzch przykryć bezą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Masa śmietanowa Truskawki Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować