Ciasto z jabłkami i masą truskawkową

  • wyświetlono: 1625 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Przepis na to pyszne i efektowne ciasto pochodzi z książki "102 ciasta z owocami siostry Anastazji"

mariosylwia

Składniki

Ciasto z jabłkami:
30 dag mąki
2 jajka
5 dag masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki amoniaku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg jabłek

Masa truskawkowa:
1 1/2 - 2 l musu truskawkowego
3 - 4 galaretki truskawkowe

Beza:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka soku z cytryny
5 dag płatków migdałowych

Masa śmietankowa:
1 l śmietany kremówki
6 łyżeczek żelatyny
cukier puder do smaku

Dodatek:
2 opakowania Delicji






Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z jabłkami i masą truskawkową

  • 1. Ciasto z jabłkami:
    Jajka roztrzepać z cukrem, dodać przestudzone stopione masło i rozpuszczony w mleku amoniak. Wymieszać i pozostawić pod przykryciem w lodówce (najlepiej na noc). Następnie do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zarobić ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku (ja dodatkowo dosłodziłam do smaku).
  • 2. Przygotowanie do pieczenia:
    Na spód blaszki (25/35 cm) wyłożyć jedną część ciasta - przykryć równomiernie startymi jabłkami - wierzch przykryć pozostałym ciastem. Upiec w temp. ok. 180*C przez ok. 30 - 35 min.
  • 3. Masa truskawkowa:
    Mus truskawkowy wymieszać z suchymi galaretkami. Mieszając, podgrzać (nie zagotować) do czasu rozpuszczenia się galaretki.
  • 4. Beza:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz sok z cytryny. Delikatni wymieszać. Białka rozłożyć na blaszce, posypać płatkami migdałowymi i upiec w temp. 170*C przez 15 - 20 min. (piekłam dłużej).
  • 5. Masa śmietankowa:
    Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem, stopniowo dodając rozpuszczoną żelatynę. Podzielić na dwie części (ja składniki podzieliłam na pół i robiłam osobno żeby zdążyła dobrze zastygnąć masa truskawkowa zanim wylałam na nią masę śmietankową).
  • 6. Złożenie ciasta:
    Ciasto z jabłkami - połowa asy śmietanowej - równomiernie rozłożyć Delicje - masa truskawkowa - połowa masy śmietankowej - wierzch przykryć bezą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylamigdałyTruskawkibezagalaretka truskawkowaCiasto z truskawkamimasa truskawkowaciasto z jabłkamiciasta z owocamisiostra Anastazjaciasta siostry Anastazjimasa śmietankowajabłaprzepisy siostry anastazjiciasto z truskawkami i bezaciasto jabłkowo-truskawkowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z jabłkami i masą kokosową

Dodane przez: bieniaszka

Z jabłkami i masą kokosową

Miał być piernik ale trzeba wykorzystać...

CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I JABŁKAMI

Dodane przez: suzana

CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I JABŁKAMI

Ciasto bardziej wymagające.Połączenie...

Kolorowe ciasto z masą truskawkową

Dodane przez: lovetocook3

Kolorowe ciasto z masą truskawkową

smaczne i bardzo delikatne ciasto

Ciasto z masą truskawkową

Dodane przez: czekoladka

Ciasto z masą truskawkową

Pyszne ciasto z masą truskawkową...

Ciasto zza chmurki

Dodane przez: Slodzony

Ciasto z bezą, masą twarogową i musem truskawkowym

Ciasto powstało z połączenia moich...

image-00nbksb

Dodane przez: monika01

Ciasto z masą truskawkową

Idealne na święta.