Ciasto z jabłkami i masą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto z jabłkami:
Jajka roztrzepać z cukrem, dodać przestudzone stopione masło i rozpuszczony w mleku amoniak. Wymieszać i pozostawić pod przykryciem w lodówce (najlepiej na noc). Następnie do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zarobić ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku (ja dodatkowo dosłodziłam do smaku).
2.Przygotowanie do pieczenia:
Na spód blaszki (25/35 cm) wyłożyć jedną część ciasta - przykryć równomiernie startymi jabłkami - wierzch przykryć pozostałym ciastem. Upiec w temp. ok. 180*C przez ok. 30 - 35 min.
3.Masa truskawkowa:
Mus truskawkowy wymieszać z suchymi galaretkami. Mieszając, podgrzać (nie zagotować) do czasu rozpuszczenia się galaretki.
4.Beza:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz sok z cytryny. Delikatni wymieszać. Białka rozłożyć na blaszce, posypać płatkami migdałowymi i upiec w temp. 170*C przez 15 - 20 min. (piekłam dłużej).
5.Masa śmietankowa:
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem, stopniowo dodając rozpuszczoną żelatynę. Podzielić na dwie części (ja składniki podzieliłam na pół i robiłam osobno żeby zdążyła dobrze zastygnąć masa truskawkowa zanim wylałam na nią masę śmietankową).
6.Złożenie ciasta:
Ciasto z jabłkami - połowa asy śmietanowej - równomiernie rozłożyć Delicje - masa truskawkowa - połowa masy śmietankowej - wierzch przykryć bezą.
Komentarze