Ciasto z budyniem, owocami, bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować na żwirek. Odsypać 1/3 na posypkę a resztę zagnieść. Tą większą częścią, wylepić blachę ( 30x40 ) wyłożoną papierem do pieczenia.
2.masa budyniowa- Żółtka zmiksować z cukrem potem suchym budyniem, dolewając 1 szklankę mleka. Resztę mleka zagotować i wlać przygotowany budyń i ugotować. Odstawić do letniego, od czasu do czasu mieszając. Wylać na surowe ciasto. Jak ktoś woli to może wcześniej ciasto podpiec.
3.owoce-Rabarbar, obrać i pokroić na kawałeczki. Czereśnie wypestkować. Porzeczkę umyć i odrzucić szypułki. Wszystko posypać cukrem i odstawić, przynajmniej na godzinę do lodówki. Potem odsączyć i rozsypać równomiernie do blaszki na budyń.
4.beza- Białka ubić, ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Na koniec przesiać tam budyń, dodać olej, ale już wymieszać szpatułką. Przełożyć do blaszki na owoce i rozsmarować.
5.kruszonka- Na górę rozsypać pozostawioną kruszonkę.
6.Piec ok. 1 godz. w 175 *C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia, jakby za mocno brązowiało.
Komentarze