Ciasto z budyniem, owocami, bezą i kruszonką

4.33 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto kruche z masą budyniową z mieszanką rabarbaru, czereśni i porzeczki. Ciasto z pianką bezową i kruszonką, wyszło pyszne.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2023-07-10
    CIASTO KRUCHE:
    -5 żółtek
    -150 g. cukru
    -300 g. masła
    -600 g. mąki
    -3,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWA:
    -1 l. mleka
    -2 budynie waniliowe
    -4 żółtka
    -6 łyżek cukru

    OWOCE:
    -500 g. (rabarbar+ czerwona porzeczka+ czereśnie)

    BEZA:
    -9 białek+ szczypta soli
    -200 g. drobnego cukru
    -2 budynie śmietankowe
    -100 ml. oleju

    DO OPRÓSZENIA:
    -cukier puder
    -sok z cytryny
    -troszkę gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Ciasto z budyniem, owocami, bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z budyniem, owocami, bezą i kruszonką 1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować na żwirek. Odsypać 1/3 na posypkę a resztę zagnieść. Tą większą częścią, wylepić blachę ( 30x40 ) wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasto z budyniem, owocami, bezą i kruszonką 2. masa budyniowa- Żółtka zmiksować z cukrem potem suchym budyniem, dolewając 1 szklankę mleka. Resztę mleka zagotować i wlać przygotowany budyń i ugotować. Odstawić do letniego, od czasu do czasu mieszając. Wylać na surowe ciasto. Jak ktoś woli to może wcześniej ciasto podpiec.
  • Ciasto z budyniem, owocami, bezą i kruszonką 3. owoce-Rabarbar, obrać i pokroić na kawałeczki. Czereśnie wypestkować. Porzeczkę umyć i odrzucić szypułki. Wszystko posypać cukrem i odstawić, przynajmniej na godzinę do lodówki. Potem odsączyć i rozsypać równomiernie do blaszki na budyń.
  • Ciasto z budyniem, owocami, bezą i kruszonką 4. beza- Białka ubić, ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Na koniec przesiać tam budyń, dodać olej, ale już wymieszać szpatułką. Przełożyć do blaszki na owoce i rozsmarować.
  • Ciasto z budyniem, owocami, bezą i kruszonką 5. kruszonka- Na górę rozsypać pozostawioną kruszonkę.
  • Ciasto z budyniem, owocami, bezą i kruszonką 6. Piec ok. 1 godz. w 175 *C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia, jakby za mocno brązowiało.
  • Ciasto z budyniem, owocami, bezą i kruszonką 7. Po ostygnięciu, oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować